Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κούρεμα στους στόχους των αποκρατικοποιήσεων

Η τρόικα επιμένει για τον στόχο των 3,9 δισ. ευρώ

eydap 02

«Ψαλιδίζεται» εκ νέου ο στόχος για τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων φέτος για δεύτερη φορά, καθώς η κυβέρνηση δείχνει να μη μπορεί να φτάσει ούτε τα 1,6 δις ευρώ, που ήταν η πρώτη αναθεώρηση από τα αρχικά 2,6 δις ευρώ. Και αν για φέτος τίθεται κοντά στα 1,3 δις ευρώ, το μεγάλο ερώτημα είναι που θα τεθεί ο πήχυς για του χρόνου, αφού η τρόικα «πιέζει» αυτές τις μέρες που βρίσκεται στην Αθήνα για εκτόξευση αυτού κοντά στα 4 δις ευρώ, προκειμένου να καλυφθεί το φετινό κενό.

Οι αλλαγές  στο χρονοδιάγραμμα των διαγωνισμών, αλλά και στο σχέδιο αξιοποίησης των ακινήτων αναμένεται να συζητηθούν σήμερα κατά τη συνάντηση της διοίκησης του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου  (ΤΑΙΠΕΔ) με τα στελέχη της τρόικας.

Απ’ότι φαίνεται η σύσταση επενδυτικής εταιρείας ακινήτων (ΑΕΕΑΠ), στην οποία  το ΤΑΙΠΕΔ θα εντάξει ορισμένα από τα κρατικά «φιλέτα» κερδίζει έδαφος, καθώς μέσα σε λίγους μήνες δύο από τις ελληνικές ΑΕΕΑΠ προσέλκυσαν διεθνές ενδιαφέρον. Ωστόσο, οι οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμη, καθώς εντοπίζονται ορισμένες δυσκολίες στο εν λόγω σχέδιο τιτλοποίησης.

fosphotos | Panayiotis Tzamaros
fosphotos | Panayiotis Tzamaros

Η τρόικα επιμένει για τον στόχο των 3,9 δισ. ευρώ, ο οποίος περιλαμβάνει τα προγραμματισμένα 2,6 δισ. ευρώ του 2014 συν 1,3 δισ. ευρώ που  υπολείπονται του στόχου των εσόδων για τη φετινή χρονιά. Υπενθυμίζεται, πάντως,  ότι για  τη φετινή χρονιά, τα 0,8 δισ. ευρώ προήλθαν από τον ΟΠΑΠ μέσω της πώλησης  του 34% των μετοχών του Οργανισμού και της παραχώρησης της 12ετούς  άδειας των κρατικών λαχείων. Τα υπόλοιπα 0,5 δισ. ευρώ προέρχονται κυρίως από  τη συμφωνία πώλησης του ΔΕΣΦΑ  και εκείνη της πώλησης και  επαναμίσθωσης των 28 κτιρίων του Δημοσίου.

Για το 2014, η ελληνική πλευρά επιθυμεί να περιορίσει τις προσδοκίες της τρόικας σε ό,τι αφορά τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων. Τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ αναφέρουν ότι στη διάρκεια της επόμενης χρονιάς τα έσοδα θα ξεπεράσουν εκείνα του 2013, αλλά θεωρούν ανέφικτο να τεθεί ο πήχυς στα 3,9 δις ευρώ. Την επόμενη χρονιά αναμένεται να βγουν στο «σφυρί» το Ελληνικό, η ΔΕΠΑ, η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ, το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» και οι ΟΛΠ και ΟΛΘ. Μεγάλες καθυστερήσεις εντοπίζονται, ωστόσο, και σε άλλους διαγωνισμούς όπως της ΛΑΡΚΟ, ενώ σοβαρές εκκρεμότητες υπάρχουν και στις προκηρύξεις στην ενέργεια (ΔΕΠΑ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ)

By