Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ικανοποιημένη η Λευκωσία από την κοινή θέση της ΕΕ για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, τόνισε ότι, εάν η Τουρκία θέλει να προχωρήσει η ενταξιακή της πορεία, δεν έχει άλλη επιλογή από την εφαρμογή των υποχρεώσεών της έναντι της Κύπρου

cyprus-flagsA

«Υψίστης σημασίας» χαρακτηρίζει η κυπριακή κυβέρνηση την κοινή θέση των 28 Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Συμβούλιο Σύνδεσης με την Τουρκία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, τόνισε ότι, εάν η Τουρκία θέλει να προχωρήσει η ενταξιακή της πορεία, δεν έχει άλλη επιλογή από την εφαρμογή των υποχρεώσεών της έναντι της Κύπρου.

Σε δήλωση του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε πως η κυβέρνηση έδωσε ειδική έμφαση στο ζήτημα εκτέλεσης, από την Τουρκία, όλων των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και στο ζήτημα νέας ηλεκτρονικής διαδικασίας έκδοσης βίζας, η οποία συνιστά διάκριση έναντι κατόχων διαβατηρίου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η κυβέρνηση, πρόσθεσε ο κ. Χριστοδουλίδης, αναδεικνύει και το γεγονός ότι οι Βρυξέλλες υπογραμμίζουν πως, μπροστά στην άρνηση της Τουρκίας να εφαρμόσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις και το Πρωτόκολο της Άγκυρας έναντι της Κύπρου, θα διατηρήσουν τα μέτρα που επέβαλαν το 2006, με το πάγωμα οκτώ ενταξιακών κεφαλαίων.

Στα σημαντικά επισημαίνονται και θέματα που αφορούν την έκκληση προς την Τουρκία να τερματίσει ενέργειες, ή απειλές, κατά κράτους – μέλους, που επηρεάζουν αρνητικά τις σχέσεις καλής γειτονίας, καθώς και η υπογράμμιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών – μελών στους φυσικούς τους πόρους.

By