Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ινδία: «Θα πραγματοποιήσουμε τα όνειρα 1,2 δισ. ανθρώπων»

Στο τιμόνι της εξουσίας οι εθνικιστές, με απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία

india-elections

Ο πρωθυπουργός εν αναμονή της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι υποσχέθηκε να εργαστεί για «να κάνει πραγματικότητα τα όνειρα του 1,2 δισεκατομμυρίου Ινδών» στην πρώτη του ομιλία μετά τη συντριπτική νίκη του κόμματός του στις εκλογές.

«Ο πυρετός των εκλογών έχει πέσει και ο λαός έδωσε την ετυμηγορία του και μας είπε ότι πρέπει να βοηθήσουμε την Ινδία να προχωρήσει για να πραγματοποιήσει τα όνειρα του 1,2 δισεκατομμυρίου Ινδών», δήλωσε ο κ. Μόντι ενώπιον των υποστηρικτών του από την εκλογική του περιφέρεια στη Βαντοντάρα του κρατιδίου Γκουτζαράτ.

«Δεν υπάρχουν εχθροί στη δημοκρατία, δεν υπάρχει παρά μια αντιπολίτευση. Θα πάρω την αγάπη σας και θα την μετατρέψω σε πρόοδο», πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι χιλιάδες υποστηρικτές του φώναζαν «Μόντι! Μόντι!» την ώρα που ο επικεφαλής του Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP) άρχισε να μιλά, σχηματίζοντας με τα δάχτυλά του το σήμα της νίκης με ένα πλατύ χαμόγελο ζωγραφισμένο στο πρόσωπό του.

«Η υποστήριξη όλων και η ανάπτυξη όλων είναι το σύνθημά μας και δεν πρόκειται για κενά λόγια, είναι η αντίληψή μας. Γι’ αυτό τον λόγο ο λαός μας έδωσε ξεκάθαρη πλειοψηφία», υπογράμμισε ο κ. Μόντι.

«Δεν υπήρξαμε αρκετά τυχεροί ώστε να πεθάνουμε στη μάχη για την ανεξαρτησία της πατρίδας μας. Αλλά θα ζήσουμε και θα εργαστούμε για την καλή διακυβέρνηση της χώρας μας, αυτή είναι η δέσμευση μας», σημείωσε.

«Αν κάθε ένας από τους 1,25 δισεκατομμύριο Ινδούς κάνει ένα βήμα, τότε η χώρα μου θα προχωρήσει μπροστά κατά 1,25 δισεκατομμύριο βήματα. Αυτή είναι η ισχύς του λαού, θα δημιουργήσει ένα νέο πεπρωμένο για την Ινδία», πρόσθεσε ο κ. Μόντι.

Το BJP, το ινδουιστικό εθνικιστικό κόμμα του κ. Μόντι, κατήγαγε μια συντριπτική νίκη στις βουλευτικές εκλογές καταφέρνοντας να αποκτήσει απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, κάτι που συμβαίνει πρώτη φορά εδώ και 30 χρόνια.

Ο 63χρονος Ν. Μόντι, γιος ενός εμπόρου τσαγιού, μονοπώλησε την προσοχή στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας υποσχόμενος ότι θα ασκήσει μια ισχυρή πολιτική προκειμένου να ανακάμψει η ινδική οικονομία.

Οι επικριτές του πάντως προειδοποιούν για την αδιαλλαξία του και υπενθυμίζουν ότι το παρελθόν του αμφιλεγόμενου ινδουϊστή εθνικιστή ηγέτη προκαλεί ανησυχία στους μουσουλμάνους της Ινδίας.

By