Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Παγκόσμια Τράπεζα: Ινδία και Κίνα κυρίαρχες δυνάμεις μέχρι το 2030

 Θα κυριαρχήσουν παγκοσμίως σε αποταμίευση-επενδύσεις σε λιγότερο από μια γενιά, προβλέπει σε έκθεση της.

india-chinaΟι χώρες που χαρακτηρίζονται σήμερα ως αναπτυσσόμενες θα κυριαρχήσουν παγκοσμίως στην αποταμίευση και τις επενδύσεις σε λιγότερο από μια γενιά, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. Η Ινδία και η Κίνα προβλέπεται να παρέχουν το 38% του συνόλου των επενδύσεων μέχρι το 2030.

Σε 17 χρόνια οι αναπτυσσόμενες χώρες θα παρέχουν περισσότερο από το 50% του συνολικού παγκόσμιου αποθέματος του κεφαλαίου, έναντι του σημερινού 33%, αναφέρει η Παγκόσμια Τράπεζα ανέφερε στην έκθεσή της για τους παγκόσμιους ορίζοντες ανάπτυξης. Το μεγαλύτερο μέρος του αποθέματος αυτού θα εδράζεται στην Ανατολική Ασία και τη Λατινική Αμερική.

Από την πλευρά των επενδύσεων, η Κίνα επίσης αναμένεται να γίνει η μεγαλύτερη δύναμη, παρέχοντας το 30% των συνολικών επενδύσεων μέχρι το 2030. Στο σύνολό τους, το υπόλοιπο του δημοφιλούς BRIC club των αναπτυσσόμενων χωρών, η Βραζιλία, η Ινδία και η Ρωσία, θα αντιπροσωπεύουν το 13% των παγκόσμιων επενδύσεων.

«Παραγωγικότητα catch-up, αύξηση ενσωμάτωσής τους στις παγκόσμιες αγορές, υγιείς μακροοικονομικές πολιτικές και βελτίωση της εκπαίδευσης και της υγείας βοηθούν την ταχύτητα ανάπτυξης και να δημιουργούν τεράστιες επενδυτικές ευκαιρίες, οι οποίες με τη σειρά τους, αποτελούν κινητήριο μοχλό για μια μετατόπιση του παγκόσμιου οικονομικού βάρους στις αναπτυσσόμενες χώρες», εξηγεί η έκθεση.

Ο τομέας των υπηρεσιών, ένα από τα βασικά κριτήρια για τη διάκριση μεταξύ του ανεπτυγμένου και αναπτυσσόμενου κόσμου, αναμένεται να κάνει ένα τεράστιο άλμα στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η απασχόληση στον τομέα των υπηρεσιών αναμένεται να αποτελεί πάνω από το 60% της συνολικής εργασιακής απασχόλησης.

Τα αποτελέσματα της έρευνας σηματοδοτούν ένα πραγματικό ανασχηματισμό στην ευθυγράμμιση των παγκόσμιων οικονομικών δυνάμεων, σύμφωνα με τον Maurizio Bussolo, επικεφαλή οικονομολόγο και συντάκτη της έκθεσης.

*Πληροφορίες από RT.com

By