Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ινδία: Υποβάθμισε την διπλωματική ασυλία αξιωματούχων των ΗΠΑ

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης, η  σύλληψη  μιας Ινδής διπλωματικής απεσταλμένης στη Νέα Υόρκη

indiaA
Reuters

Η κυβέρνηση της Ινδίας υποβάθμισε την διπλωματική ασυλία των προξενικών αξιωματούχων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής εξαιτίας της σύλληψης μιας Ινδής διπλωματικής απεσταλμένης στη Νέα Υόρκη, δήλωσαν αξιωματούχοι και ανέφεραν ινδικά μέσα ενημέρωσης σήμερα.

Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ σε τέσσερις διπλωματικές αποστολές, στις πόλεις Τσενάι, Κολκάτα (Καλκούτα), Μουμπάι (Βομβάη) και Χαϊντεραμπάντ, επρόκειτο να παραλάβουν νέα δελτία ταυτότητας, που επισημαίνουν την πιο περιορισμένη ασυλία τους. Οι αμερικανοί διπλωμάτες είναι πλέον πιθανό να διώκονται ποινικά για σοβαρά αδικήματα, σύμφωνα με την εφημερίδα Hindustan Times.

Το Νέο Δελχί αποφάσισε εξάλλου να ανακαλέσει πλήρως την ασυλία της οποίας έχαιραν τα μέλη των οικογενειών των διπλωματών των ΗΠΑ.

Τα μέτρα αυτά αποτελούν «αταλάντευτα, ανταποδοτικά βήματα» για όσα συνέβησαν στην περίπτωση της ινδής διπλωματικής απεσταλμένης, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος στο Γερμανικό Πρακτορείο υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας του. Ο αξιωματούχος επισήμανε ότι με τον τρόπο αυτό η ασυλία που απολαύουν οι αμερικανοί διπλωμάτες στην Ινδία θα είναι ανάλογη αυτής των ινδών διπλωματών στις ΗΠΑ.

Η σύλληψη της 39χρονης αναπληρώτριας γενικής προξένου της Ινδίας Ντεβγιάνι Χομπραγκάντε την 12η Δεκεμβρίου εξαιτίας ψευδούς δήλωσής της σχετικά με την οικιακή βοηθό που απασχολούσε και η 48ωρη κράτησή της στη Νέα Υόρκη, κατά την οποία υποβλήθηκε σε σωματικό έλεγχο, προκάλεσε την αγανάκτηση των αρχών στο Νέο Δελχί το οποίο πήρε σειρά αντιμέτρων κατά των ΗΠΑ. Η Χομπραγκάντε απελευθερώθηκε μετά την καταβολή χρηματικής εγγύησης 250.000 δολαρίων.

Το Νέο Δελχί επιδιώκει πλέον την μεταφορά της ινδικής διπλωματικής αποστολής στις Ηνωμένες Πολιτείες στα Ηνωμένα Έθνη, που θα τους παρέχουν πλήρη διπλωματική ασυλία από κάθε ενδεχόμενη ποινική δίωξη στο αμερικανικό έδαφος.

Πηγή: ΑΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By