Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ιντερπόλ: 33 κράτη-μέλη ανταλλάσσουν πληροφορίες για τους τζιχαντιστές

Φαινόμενο που βρέθηκε στο επίκεντρο των εργασιών της 83ης ετήσιας γενικής συνέλευσης του οργανισμού

tzixantistes_6

αστυνομικές αρχές 33 κρατών-μελών της Ιντερπόλ ανταλλάσσουν πληροφορίες σχετικά με τους πολίτες ξένων κρατών που μεταβαίνουν στη Συρία και το Ιράκ ώστε να συμμετάσχουν στον τζιχάντ (ιερό πόλεμο), φαινόμενο που βρέθηκε στο επίκεντρο των εργασιών της 83ης ετήσιας γενικής συνέλευσης του οργανισμού, που ολοκληρώνονται σήμερα στο Μονακό.

Ο Αμερικανός Ρόναλντ Νομπλ, καθηγητής νομικής, που διετέλεσε γ.γ της Ιντερπόλ για διάστημα 14 ετών, εξήγησε ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ανταλλαγής πληροφοριών για τους ξένους μαχητές ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2013. Τα 190 κράτη-μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Εγκληματολογικής Αστυνομίας έχουν πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες, ακόμα και αν δε συμμετέχουν στη διαδικασία ανταλλαγής.

Περίπου 820 ονόματα περιλαμβάνονται στους καταλόγους που έχουν ανταλλάξει οι χώρες μεταξύ τους με αυτόν τον τρόπο. Οι κατάλογοι αυτοί είναι ακόμη σε εμβρυϊκό στάδιο.

Πρόσωπα όμως που θεωρούνται ύποπτα για εξτρεμιστικές ενέργειες περιλαμβάνονται ακόμη στα «κόκκινα δελτία» της Ιντερπόλ, κάτι που επιτρέπει στις αρχές να τα συλλάβουν όταν περνούν τα σύνορα.

Ακόμη, οι μαχητές από ξένες χώρες που μεταβαίνουν στο Ιράκ και τη Συρία διαθέτουν έγκυρα διαβατήρια που μπορούν εύκολα να ακυρωθούν, τόνισε ο Νομπλ, τον οποίο διαδέχεται μετά από 3 θητείες ο Γερμανός Γιούργκεν Στοκ (αντιπρόεδρος της γερμανικής ομοσπονδιακής υπηρεσίας δίωξης εγκλήματος ή BKA).

Με την έλευση του Διαδικτύου, η εργασία της Ιντερπόλ έχει ριζικά αλλάξει, σημείωσε ο Νομπλ, παρουσιάζοντας έναν απολογισμό της θητείας του. Μέχρι το 2000 οι ανταλλαγές πληροφοριών μεταξύ των αστυνομικών αρχών διεξάγονταν με δυσκολία μέσω των 160 γραφείων που διαθέτει η Ιντερπόλ παγκοσμίως. Όμως το 2013 ανταλλάχθηκαν περίπου 17,5 εκατομμύρια μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μέσω ασφαλών πρωτοκόλλων, έναντι μόλις 2,7 εκατομμυρίων το 2000.

Ενισχυμένη με εργαλεία πληροφορικής που είναι ολοένα και πιο αποτελεσματικά, η διεθνής αστυνομική συνεργασία συνέβαλε καθοριστικά στο να συλληφθούν 9.000 εγκληματίες το 2013 (έναντι 1.500 το 2001).

By