Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΙΟΒΕ: Σε υψηλό εξαετίας το οικονομικό κλίμα

Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα ανήλθε τον Ιούνιο στις 103,7 μονάδες, από 99,1 τον Μάιο σημειώνοντας την καλύτερη επίδοση από τον Απρίλιο του 2008.

greece-money-austerity-measures.si

Σημαντική βελτίωση κατέγραψε το οικονομικό κλίμα τον Ιούνιο σύμφωνα με την Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα ανήλθε τον Ιούνιο στις 103,7 μονάδες, από 99,1 τον Μάιο σημειώνοντας την καλύτερη επίδοση από τον Απρίλιο του 2008.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ η απαισιοδοξία πολιτών και επιχειρήσεων για την εξέλιξη της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα συνεχώς αμβλύνεται, ενώ βελτίωση σημειώνεται στις υπηρεσίες, όπου καταγράφεται αισθητή ανάκαμψη προσδοκιών, αλλά και σε βιομηχανία, λιανικό εμπόριο και κατασκευές, όπου το κλίμα επίσης βελτιώνεται.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν οι αναλυτές του ΙΟΒΕ η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Ιούνιο συνέχισε να βελτιώνεται για τέταρτο διαδοχικό μήνα, στα λιγότερο αρνητικά επίπεδα των τελευταίων 4,5 Eτών, αντανακλώντας τις λιγότερο απαισιόδοξες προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών και της χώρας.

Κατά το ΙΟΒΕ ένα μέρος της καταγραφόμενης βελτίωσης πρέπει να αποδοθεί στην ιδιαίτερα θετική πορεία του τουρισμού που με τη σειρά της επηρεάζει διάφορους κλάδους της οικονομίας ενώ στηρίζει εισοδηματικά μεγάλο πλήθος νοικοκυριών, κυρίως στην περιφέρεια.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών για τον Ιούνιο:

  • Στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού και εκείνες για την οικονομική κατάσταση της χώρας το επόμενο 12μηνο ενισχύονται σημαντικά, ενώ οι προθέσεις για αποταμίευση επιδεινώνονται ελαφρά, όπως συμβαίνει και με τις προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας.
  • Στη Βιομηχανία, οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της παραγωγής μεταβάλλονται θετικά, με τις εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο παραγγελιών και ζήτησης να κερδίζουν ήπια έδαφος και το δείκτη για τα αποθέματα να αποκλιμακώνεται.
  • Στις Υπηρεσίες, οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους ανακάμπτουν αισθητά, όπως και εκείνες για την τρέχουσα ζήτηση, με τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης να βελτιώνονται επίσης, αλλά ηπιότερα.
  • Στο Λιανικό Εμπόριο, οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις αμβλύνονται, ενώ και οι προβλέψεις για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές τους βελτιώνονται, με το δείκτη των αποθεμάτων να κινείται ελαφρώς ανοδικά.
  • Στις Κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων βελτιώνονται ελαφρά, εξέλιξη ανάλογη με εκείνη του δείκτη πρόβλεψης για την απασχόληση.
By