Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ιράκ: Νέα αιματηρή επίθεση στη Μοσούλη

Οι κουρδικές δυνάμεις, στην προσπάθειά τους να απωθήσουν μια επίθεση ισλαμιστών έχασαν 14 μαχητές τους

irak-1

Οι κουρδικές δυνάμεις απώθησαν μια επίθεση των ισλαμιστών μαχητών εναντίον μιας πετρελαϊκής εγκατάστασης και ενός φράγματος στη Μοσούλη, στο βόρειο Ιράκ, έπειτα από σφοδρές συγκρούσεις που κόστισαν τη ζωή σε 14 από τους μαχητές τους, όπως ανακοίνωσαν σήμερα κουρδικές πηγές.

Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, που ελέγχει από τις 10 Ιουνίου τη Μοσούλη, επιτέθηκε χθες Παρασκευή «εναντίον μιας θέσης των πεσμεργκά (των κουρδικών δυνάμεων ασφαλείας) στη Ζούμαρ και ξέσπασαν σφοδρές συγκρούσεις», δήλωσε ένας αξιωματούχος της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν (PUK).

Ο ίδιος έκανε λόγο για 14 νεκρούς πεσμεργκά, ένας απολογισμός που επιβεβαιώθηκε και από έναν ανώτερο αξιωματικό.

Ο αξιωματούχος του PUK πρόσθεσε ότι οι κουρδικές δυνάμεις σκότωσαν περίπου 100 μέλη του ΙΚ και αιχμαλώτισαν ακόμη 38 στη διάρκεια των μαχών που διήρκησαν αρκετές ώρες.

Η Ζούμαρ είναι μια πόλη όπου ζουν κυρίως Κούρδοι βορειοδυτικά της Μοσούλης, η οποία βρισκόταν υπό την εξουσία της κεντρικής κυβέρνησης του Ιράκ, προτού αναλάβουν τον Ιούνιο τον έλεγχό της οι πεσμεργκά.

Το ΙΚ έχει θέσει υπό τον έλεγχό του μεγάλο μέρος του βόρειου και του δυτικού Ιράκ. Από τις 9 Ιουνίου οπότε ξεκίνησε η προέλαση των τζιχαντιστών, οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας υποχωρούσαν συνεχώς.

Οι πεσμεργκά εκμεταλλεύτηκαν την υποχώρηση αυτή και κατέλαβαν αρκετές περιοχές του Ιράκ θέτοντάς τες στην κυριαρχία της αυτόνομης περιοχής του Ιρακινού Κουρδιστάν.

By