Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Ιράκ: Ο Αμπάντι διέταξε να σταματήσουν οι επιδρομές σε περιοχές που κατοικού άμαχοι

Χαιρέτησε την απόφαση ο ΟΗΕ

o-prothupourgos-tou-irak-xainter-al-ampanti

Διαταγή να σταματήσουν τα πλήγματα περιοχών όπου κατοικούν πολίτες έδωσε στην πολεμική αεροπορία ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ αλ Αμπάντι μετά από καταγγελίες οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χτυπούν αδιακρίτως αμάχους.

«Διέταξα την ιρακινή Πολεμική Αεροπορία να σταματήσει να πλήττει περιοχές όπου κατοικούν άμαχοι, ακόμη και στις πόλεις που ελέγχει το ΙΣΙΣ», έγραψε ο Αμπάντι στον λογαριασμό του στο Twitter, χρησιμοποιώντας την πρότερη ονομασία της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Σουνίτες μουσουλμάνοι πρόκριτοι απαιτούσαν να ανασταλούν οι επιχειρήσεις των ενόπλων δυνάμεων σε περιοχές όπου ζουν άμαχοι, θέτοντας αυτό ως έναν από τους όρους για να υποστηρίξουν την —υπό σιιτική ηγεσία— κυβέρνηση και να στραφούν εναντίον του ΙΚ, που ελέγχει το ένα τρίτο του Ιράκ και μεγάλες περιοχές της Συρίας.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Ιράκ Νικολάι Μλαντένοφ χαιρέτισε την ανακοίνωση αυτή, την οποία ο πρωθυπουργός Αμπάντι επανέλαβε σε μια συνέντευξη σχετικά με το πρόβλημα των εκτοπισμένων σήμερα στη Βαγδάτη.

«Η προστασία των αμάχων και η εγγύηση της ασφάλειάς τους είναι πρωταρχική προτεραιότητα για τα Ηνωμένα Έθνη», υπογράμμισε ο Μλαντένοφ.

By