Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ιράκ: Στα χέρια του στρατού το μεγαλύτερο διυλιστήριο της χώρας

Μετά από μάχες με σουνίτες τζιχαντιστές

iraq-militants

Υπό πλήρη έλεγχο έθεσε εκ νέου σήμερα ο ιρακινός στρατός το μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου της χώρας, μετά από μάχες με σουνίτες τζιχαντιστές που προσπαθούσαν να το καταλάβουν, σύμφωνα με ανακοίνωση Ιρακινών αξιωματούχων.

«Οι δυνάμεις ασφαλείας ελέγχουν πλήρως το διυλιστήριο του Μπαϊτζί«, το οποίο βρίσκεται  200 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης, δήλωσε στην ιρακινή τηλεόραση ο εκπρόσωπος του Ιρακινού πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι για θέματα ασφαλείας, στρατηγός Κάσεμ Άτα. Ένας εργαζόμενος στο διυλιστήριο δήλωσε ότι οι τζιχαντιστές έχουν αποσυρθεί, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από άλλους αυτόπτες μάρτυρες, προσθέτοντας ότι οι μαχητές εγκατέλειψαν το διυλιστήριο μετά από σφοδρές επιθέσεις που πραγματοποίησε εναντίον τους ο στρατός.

Οι σουνίτες μαχητές εξαπέλυσαν χθες επίθεση στο διυλιστήριο και κατόρθωσαν να μπουν σε αυτό, ενώ είχαν σφοδρές συγκρούσεις με τις κυβερνητικές δυνάμεις με αποτέλεσμα πολλές δεξαμενές πετρελαίου να τυλιχθούν στις φλόγες. Οι αρχές είχαν κλείσει το διυλιστήριο την Δευτέρα και οι ξένοι εργαζόμενοι είχαν απομακρυνθεί ενώ ορισμένοι Ιρακινοί υπάλληλοι είχαν παραμείνει.

Η περιοχή του Μπαϊτζί βρίσκεται κοντά στην πόλη Τικρίτ, πρωτεύουσα της επαρχίας Σαλαχεντίν, η οποία πέρασε στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) την προηγούμενη εβδομάδα. Το διυλιστήριο του Μπαϊτζί παρέχει πετρέλαιο σε όλες τις ιρακινές επαρχίες ενώ η παραγωγή του υπολογίζεται σε 600.000 βαρέλια την ημέρα.

By