Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ιράκ: 27 νεκροί από καμικάζι βομβιστή

Δεκάδες οι τραυματίες από την επίθεση

kamikazi irak vagdati

Τουλάχιστον 27 σιίτες παραστρατιωτικοί μαχητές έχασαν τη ζωή τους στα προάστια της πόλης Τζουρφ αλ Σάχαρ, όταν βομβιστής καμικάζι προκάλεσε τεράστια έκρηξη.

Ο δράστης της επίθεσης οδηγούσε ένα τετρακίνητο όχημα Χάμβι, που πιθανόν είχε κλαπεί από τα κυβερνητικά στρατεύματα, παγιδευμένο με μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών.

Στην επίθεση τραυματίστηκαν άλλοι 60 σιίτες παραστρατιωτικοί, οι οποίοι βοήθησαν τις κυβερνητικές δυνάμεις να ανακαταλάβουν την πόλη, σε μικρή απόσταση από την πρωτεύουσα προς νότον. Η διατήρηση του ελέγχου της Τζουρφ αλ Σάχαρ θεωρείται κρίσιμη για τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες κατάφεραν εντέλει να απωθήσουν τους σουνίτες αντάρτες έπειτα από μήνες μαχών.

Μεγάλο μέρος της προσοχής των μέσων ενημέρωσης έχει στραφεί στη σχεδιαζόμενη ανάπτυξη των Πεσμεργκά στην πολιορκημένη πόλη Κομπάνι, στη Συρία, όπου οι Σύροι Κούρδοι αποκρούουν τις αλλεπάλληλες επιθέσεις των τζιχαντιστών εδώ και 40 ημέρες. Ιρακινοί Κούρδοι και ένας Σύρος Κούρδος δήλωσαν ότι οι Πεσμεργκά επρόκειτο να μεταβούν στην Κομπάνι –μέσω Τουρκίας– χθες, αλλά η αναχώρησή τους ανεβλήθη.

Οι σφοδρές εχθροπραξίες και οι σποραδικές ανταλλαγές πυρών με ολμοβόλα συνεχίζονταν σήμερα στην Κομπάνι και ειδικά στο ανατολικό της τμήμα, όπου υψώνονταν στήλες γκρίζου καπνού. Οι μαχητές του ΙΚ προσπαθούν να καταλάβουν την πόλη Κομπάνι επί έναν μήνα και πλέον, παρά τις αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ εναντίον θέσεών τους και το γεγονός πως μετρούν εκατοντάδες απώλειες.

Αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και συμμαχικών τους χωρών εξαπέλυσαν πάνω από 10 επιδρομές εναντίον των τζιχαντιστών χθες και σήμερα στη Συρία αλλά και στο Ιράκ, όπως ανακοίνωσαν οι Αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις. Τέσσερις επιδρομές έγιναν γύρω από την πόλη Κομπάνι, πλήττοντας πέντε αυτοκίνητα και ένα κτίριο που χρησιμοποιούσαν οι μαχητές του ΙΚ, σύμφωνα με την Κεντρική Διοίκηση (Central Command ή CentCom) του στρατού των ΗΠΑ. Στο Ιράκ οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έκαναν επτά αεροπορικές επιδρομές, ανάμεσά τους τρεις κοντά στο Φράγμα της Μοσούλης. Επίσης εξαπολύθηκαν πλήγματα κοντά στη Φαλούτζα, το Μπάιτζι και το Ζουμάρ, σύμφωνα με τη CentCom.

By