Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ιράν: Μητέρα έσωσε από απαγχονισμό το δολοφόνο του παιδιού της

Σπαρακτικές σκηνές εκτυλίχθηκαν μπροστά στον φωτογραφικό φακό κατά τη διάρκεια μιας προγραμματισμένης δημόσιας εκτέλεσης στο Ιράν

irak apagxonismos 2

Σπαρακτικές σκηνές εκτυλίχθηκαν μπροστά στον φωτογραφικό φακό κατά τη διάρκεια μιας προγραμματισμένης δημόσιας εκτέλεσης στο Ιράν, όταν νεαρός θανατοποινίτης γλίτωσε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή χάρη στη μεγαλοψυχία της μητέρας του θύματός του.

Ο άνδρας, με το όνομα Μπαλάλ, είχε καταδικαστεί σε θάνατο δια απαγχονισμού καθώς επτά χρόνια πριν είχε σκοτώσει με μαχαίρι τον συντοπίτη του Αμπντουλάχ Χοσεινζαντέ όταν και οι δύο ήταν 17 ετών.

Την Τρίτη όλα ήταν έτοιμα για την εκτέλεση της ποινής: η θηλιά κρεμόταν στον αέρα, το κοινό είχε πάρει τις θέσεις του και η άδεια καρέκλα περίμενε τον κατάδικο, ο οποίος πλησιάζοντας στην αγχόνη ούρλιαζε εκλιπαρώντας για τη ζωή του. Μέχρι που, δευτερόλεπτα πριν την εκτέλεση, την οποία σύμφωνα με την παράδοση, θα πραγματοποιούσαν οι γονείς τους θύματος, η μητέρα του δολοφονημένου άνδρα πλησιάζει τον Μπαλάλ, ο οποίος με καλυμμένα μάτια έχει περάσει πλέον τη θηλιά στο λαιμό, τον χαστουκίζει δυνατά και του χαρίζει τη ζωή. Ακολουθούν ακόμη πιο σπαραξικάρδιες στιγμές όταν η μητέρα του Μπαλάλ πλησιάζει τη μητέρα του θύματος, την αγκαλιάζει και την ευχαριστεί, ενώ και οι δύο τους ξεσπούν σε λυγμούς.

irak apagxonismos 3

Η μητέρα που έχασε το γιο της από το μαχαίρι του Μπαλάλ, δήλωσε αργότερα πως και τα δυο παιδιά ήταν πολύ νέα και πως η αφέλεια του δολοφόνου του παιδιού της ήταν η αιτία της δραματικής εξέλιξης.

Στην δραματική διάσωση του Μπαλάλ θεωρείται ότι συνέβαλαν και τα κοινωνικά δίκτυα, καθώς η επικείμενη δημόσια εκτέλεση του νεαρού είχε κάνει το γύρο του κόσμου με αίτημα την απονομή χάρης. Πολλοί επίσης την αποδίδουν και στη δημοσιότητα που έλαβε χάρη σε έναν διάσημο παρουσιαστή αθλητικής εκπομπής, ο οποίος στην εκπομπή του είχε καλέσει τους τηλεθεατές να στηρίξουν με γραπτά μηνύματα τη χάρη στον Μπαλάλ. Σύμφωνα με τους συντελεστές της εκπομπής εστάλησαν περισσότερα από ένα εκατομμύριο μηνύματα. Μετά την απονομή χάρη οι φωτογραφίες που αναπαριστούν καρέ-καρέ τις δραματικές στιγμές μοιράστηκαν ευρέως σε facebook και twitter, όπου πολλοί ήταν εκείνοι που επαίνεσαν το κουράγιο και τη μεγαλοψυχία της οικογένειας. Αν και πιθανόν ο Μπαλάλ δεν θα αφεθεί ελεύθερος, αλλά θα επιστρέψει στη φυλακή, η συγκινητική ανατροπή ήταν ένα θετικό δείγμα αλλαγής στο νοοτροπία του αυστηρού Ιράν.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, το Ιράν είναι η δεύτερη χώρα με τις περισσότερες εκτελέσεις μετά την Κίνα. Οι περισσότερες είναι δια απαγχονισμού ενώ, σε πολλές περιπτώσεις, γίνονται παρουσία κοινού. Για τις δολοφονίες, στο Ιράν εφαρμόζεται ο ισλαμικός νόμος «οφθαλμός αντί οφθαλμού» και μόνο η οικογένεια του θύματος έχει την αρμοδιότητα να απονείμει χάρη.

Πλέον οι προσπάθειες των χρηστών των κοινωνικών δικτύων έχουν επικεντρωθεί στην απονομή χάρη μιας 26χρονης γυναίκας η οποία πρόκειται να εκτελεστεί την ερχόμενη Τρίτη για τη δολοφονία ενός άνδρα. Η γυναικα ισχυρίζεται ότι βρισκόταν σε αυτοάμυνα καθώς ο άνδρας επιχείρησε να τη βιάσει. Περίπου 140.000 άνθρωποι έχουν υπογράψει την ηλεκτρονική αίτηση για απονομή χάρης στη γυναίκα ενώ έχουν δημιουργηθεί δύο τουλάχιστον σελίδες στο Facebook υπέρ της 26χρονης. Στο πλευρό των υποστηρικτών έχει ταχθεί και ο διάσημος ιρανός σκηνοθέτης Ασγκάρ Φαραντί, ο οποίος κάλεσε την οικογένεια να της χαρίσει τη ζωή, ενώ και τα Ηνωμένα Έθνη ζήτησαν επανεκδίκαση της υπόθεσης.

Πηγή: BBC, Guardian

By