Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Ιράν: Στην Τεχεράνη για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας η Κάθριν Άστον

«Η προσωρινή συμφωνία είναι πολύ σημαντική, όμως όχι τόσο σημαντική όσο η τελική συμφωνία», για την οποία διεξάγονται συνομιλίες, δήλωσε η Άστον στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον ιρανό υπουργό Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ

iran_nuclear600

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ιράν και των μεγάλων δυνάμεων για το πυρηνικό του πρόγραμμα είναι «δύσκολες» και δεν υπάρχουν «εγγυήσεις για την επιτυχία τους», ώστε να επιτευχθεί μια τελική συμφωνία, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον που πραγματοποιεί την πρώτη της επίσκεψη στην Τεχεράνη.

«Η προσωρινή συμφωνία είναι πολύ σημαντική, όμως όχι τόσο σημαντική όσο η τελική συμφωνία», για την οποία διεξάγονται συνομιλίες, δήλωσε η Άστον στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον ιρανό υπουργό Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

«Έχουμε ξεκινήσει δύσκολες διαπραγματεύσεις με προκλήσεις και δεν υπάρχει εγγύηση για την επιτυχία τους», πρόσθεσε η Άστον. «Είναι πολύ σημαντικό ο ιρανικός λαός να υποστηρίζει τη δουλειά του υπουργού Εξωτερικών και της ομάδας του και με την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας στη δική μου δουλειά θα πρέπει να ορίσουμε στόχο μας να καταλήξουμε» σε συμφωνία, υπογράμμισε η ίδια.

Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη της Άστον στο Ιράν μετά την ανάληψη της θέσης της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας πριν πέντε χρόνια. Εκτός από τον Ζαρίφ, η Άστον θα συναντηθεί και με τον ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί, ενώ στις συζητήσεις αναμένεται να κυριαρχήσει το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Ο προκάτοχος της Άστον, ο Χαβιέ Σολάνα, είχε επισκεφθεί το Ιράν το 2008.

Το Ιράν και η Ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία) κατέληξαν σε μια προσωρινή συμφωνία διάρκειας έξι μηνών τον Νοέμβριο και έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας ώστε να διευθετηθεί η διαμάχη για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

By