Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ιράν – Συρία – Β. Κορέα μπλοκάρουν συνθήκη του ΟΗΕ για το εμπόριο όπλων

Copyright: Reuters/ Joshua Lott
Copyright: Reuters/ Joshua Lott

Το Ιράν, η Συρία και η Βόρεια Κορέα, απέτρεψαν την έγκριση της πρώτης διεθνούς συνθήκης για τον έλεγχο των συμβατικών οπλικών συστημάτων, στην συζήτηση που γίνεται στα Ηνωμένα Έθνη. Στα σχέδια του ΟΗΕ είναι να τεθούν συγκεκριμένοι κανόνες στο εμπόριο και την διακίνηση όπλων σε μία παγκόσμια αγορά που ανέρχεται στα 70 δισ. δολλάρια και η απαγόρευση διασυνοριακής διακίνησης όπλων αν είναι να χρησιμοποιηθούν παραβιάζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Παρά τις υψηλές προσδοκίες και τη συνολική αισιοδοξία από την πλευρά των ακτιβιστών για τον έλεγχο των όπλων, οι συνομιλίες, στις οποίες συμμετείχαν και τα 193 μέλη του ΟΗΕ, διεκόπησαν την Πέμπτη, με την ευθύνη για την υπογραφή συνθήκης να μεταφέρεται στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

«Μια καλή, ισχυρή συνθήκη έχει αποκλειστεί», δήλωσε ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Βρετανίας, Joanne Adamson. Ο επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας, υφυπουργός Εξωτερικών Thomas Countryman, δήλωσε σε δημοσιογράφους, «Προσβλέπουμε σε αυτή τη συνθήκη να εγκριθεί πολύ σύντομα από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.», ενώ αρνήθηκε να προβλέψει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας., αλλά δήλωσε επιθυμεί μια  «μεγάλη πλειοψηφία» υπέρ.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν δήλωσε «βαθύτατα απογοητευμένος» από την έκβαση των συνομιλιών.

Ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ είχε δηλώσει σε συνέντευξη τύπου η Τεχεράνη υποστηρίζει τη συνθήκη αλλά ο Ιρανός πρέσβης του ΟΗΕ Πρέσβης Mohammad Khazaee είπε στο συνέδριο ότι ο ίδιος δεν μπορεί να δεχθεί την συνθήκη στην τρέχουσα μορφή της, κάνοντας λόγο για νομικές ατέλειες και κενά και πως  το περιεχόμενο της συνθήκης απειλεί τη δυνατότητα υπεράσπισης των εδαφών της χώρας.

Αφού εισακούστηκαν οι ενστάσεις, πολλά κράτη ζήτησαν την έγκριση μιας συμφωνίας με βάση την πλειοψηφία. Το Μεξικό δήλωσε ότι δεν υπάρχει κάποιος σαφής ορισμός της συναίνεσης, ενώ η αντιπροσωπεία από το Νότιο Σουδάν, που αποκάλεσε τη συνθήκη «σωτήρια», συμφώνησε επίσης για την υπογραφή της .

Ρωσία και η Κίνα κατέστησαν σαφές ότι συμφωνούν με τη συνθήκη, αλλά εξέφρασαν σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με το κείμενο και την αδυναμία συναίνεσης. Ρώσος εκπρόσωπος δήλωσε στη διάσκεψη ότι η Μόσχα θα πρέπει να προβληματιστεί σχετικά με την υπογραφή της, εάν το σχέδιο εγκριθεί, ενώ Ινδία και Πακιστάν υποστήριξαν ότι η συνθήκη ευνοεί τους εξαγωγείς και δημιουργεί προβλήματα για τους εισαγωγείς όπλων.

(Πληροφορίες από Reuters, ΑΜΠΕ)[space size=»30″]

By