Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ισπανία: Έξοδος από το μνημόνιο, «είσοδος» στην ανεργία

Συνεχίζουν τα πολύ έντονα κοινωνικά προβλήματα, με την κυβέρνηση Ραχόι να κάνει λόγο για βελτίωση του κλίματος

euroCoin-screen

Η Ισπανία είναι αντιμέτωπη με μια «διπλή πραγματικότητα», καθώς τα στοιχεία για την ανεργία του γ” τριμήνου που δημοσιεύτηκαν σήμερα από τη στατιστική αρχή της χώρας, δείχνουν ότι το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα δεν έχει υποχωρήσει, παρά το θετικό κλίμα που θέλει να περάσει η Μαδρίτη.

Θυμίζουμε ότι προ ημερών, η Ισπανία βγήκε από το μνημονιακό πρόγραμμα που είχε τεθεί μαζί με τις υπόλοιπες τέσσερις χώρες (Ιρλανδία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ελλάδα), με τον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Όλι Ρεν να αναφέρει πως «το πρόγραμμα της Ισπανίας πέτυχε τον διττό στόχο του της ανάταξης και της αναμόρφωσης του ισπανικού χρηματοπιστωτικού τομέα», ανέφερε σε ανακοίνωση της Κομισιόν. «Η εμπιστοσύνη στην οικονομία της Ισπανίας επέστρεψε, και δικαιολογημένα», συμπλήρωσε ο κ. Ρεν

Στη Μαδρίτη είχε χορηγηθεί από την Ευρωζώνη το 2012 μια γραμμή πιστώσεων ύψους 100 δισεκ. ευρώ για να βοηθηθούν οι τράπεζές της που βρίσκονταν σε κρίση. Τελικά δεν άντλησε παρά περίπου 41,3 δισεκ. ευρώ.

Τα στοιχεία για την πραγματική οικονομία της χώρας δεν είναι τόσο ευοίωνα όσο παρουσιάζουν Μαδρίτη και Βρυξέλλες, καθώς πέρα από την αύξηση της ανεργίας που προαναφέραμε, η κεντρική τράπεζα της χώρας ανακοίνωσε ότι οι εξαγωγές υποχώρησαν, έστω οριακά, κατά 0,4% για το δ” τρίμηνο του 2013.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By