Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ισπανία: Αρνητικοί στον Έμπολα δύο πολίτες

Στο νοσοκομείο εισήχθη και τρίτη νοσοκόμα για εξετάσεις

Spain Ebola

Οι υγειονομικές αρχές της Ισπανίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι ένα άτομο που νοσηλευόταν με ύποπτα συμπτώματα δεν έχει προσβληθεί τελικά από τον ιό του Έμπολα.

Ο Ισπανός άνδρας, ο οποίος είχε ταξιδέψει στη Νιγηρία, νοσηλευόταν μετά την επιβεβαίωση τη Δευτέρα από τις αρχές ότι ισπανίδα νοσοκόμα έχει προσβληθεί από τον ιό.

Αρνητική στον ιό βρέθηκε και μία δεύτερη νοσοκόμα, η οποία επίσης νοσηλευόταν με ύποπτα συμπτώματα, ενώ στο νοσοκομείο εισήχθη χθες βράδυ και τρίτη νοσοκόμα για εξετάσεις.

Πέντε συνολικά άνθρωποι νοσηλεύονται στην Ισπανία με ύποπτα συμπτώματα. Οι εργαστηριακές εξετάσεις για τους δύο από αυτούς βγήκαν αρνητικές.

Εν τω μεταξύ, ανησυχία επικρατεί στη χώρα μετά την ανακοίνωση του πρώτου κρούσματος του ιού Εμπολα εκτός της Αφρικής, αφού η 40χρονη νοσοκόμα, αισθάνθηκε τα πρώτα ύποπτα συμπτώματα στις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ εισήχθη στο νοσοκομείο τη Δευτέρα. Ωστόσο, στο διάστημα αυτό βρισκόταν σε άδεια και τον περισσότερο χρόνο έμεινε στο σπίτι της την προηγούμενη εβδομάδα, την περίοδο που μπορούσε να μεταδώσει τη νόσο, σύμφωνα με τον σύζυγό της.

Η εφημερίδα El Mundo δημοσιεύει τηλεφωνική συνομιλία με την Τερέσα, το όνομα της οποίας δημοσιεύεται σήμερα από όλα τα ισπανικά ΜΜΕ, παρά την επιθυμία της να παραμείνει ανώνυμη. Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για τον τρόπο προσβολής της από τον ιό, απαντά: «Δεν ξέρω. Δεν έχω καμία ιδέα«.

Η νοσοκόμα συμμετείχε στην ομάδα που περιέθαλψε δύο ισπανούς ιεραπόστολους που είχαν προσβληθεί απο τον ιό Εμπολα και επαναπατρίσθηκαν από τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε στις 12 Αυγούστου και τις 25 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα, όμως στη συνέχεια πέθαναν. Στον δημοσιογράφο της El Mundo απάντησε ότι τήρησε το πρωτόκολλο νοσηλείας των μολυσματικών ασθενών και ότι δεν έκανε κάτι ικανό να της προκαλέσει ανησυχία ως προς την πιθανότητα να έχει μολυνθεί από τη νόσο.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της ABC, η νοσοκόμα παρέμεινε για ώρες στην αίθουσα αναμονής Επειγόντων Περισταστικών του νοσοκομείου Αλκορκόν, στο οποίο απευθύνθηκε αρχικά, πριν διακομισθεί στο νοσοκομείο Κάρλος ΙΙΙ, όπου νοσηλεύονται τα περιστατικά του Έμπολα.

By