Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ισπανία: Δημοψήφισμα δρόμου για την μοναρχία

«Μας φαίνεται παράλογο που σε μία δημοκρατία κανείς δεν ρωτάει τους πολίτες αν θέλουν μοναρχία ή αβασίλευτη δημοκρατία»

ispania

Οι ακτιβιστές στην Ισπανία ανακοίνωσαν την διεξαγωγή δημοψηφίσματος -δρόμου τις προσεχείς πέντε ημέρες και  μέχρι τις 19 Ιουνίου ημέρα ενθρόνισης του νέου βασιλιά Φιλίππου.

«Μας φαίνεται παράλογο που σε μία δημοκρατία κανείς δεν ρωτάει τους πολίτες αν θέλουν μοναρχία ή αβασίλευτη δημοκρατία», δήλωσε μέλος της οργάνωσης.

Η έναρξη της διαδικασίας του δημοψηφίσματος θα γίνει αύριο Σάββατο ενώ η  ψηφοφορία θα διεξαχθεί τόσο με παραδοσιακές κάλπες, περίπου 60 τον αριθμό, που θα στηθούν σε δρόμους μεγάλων πόλεων, όσο και διαδικτυακά.

Σε πρόσφατη δημοσκόπηση της εφημερίδας El Pais, 62% απάντησαν ότι θα έπρεπε να γίνει σχετικό δημοψήφισμα κάποια στιγμή, όμως, μόλις το 36% θα ψήφιζε υπέρ της αβασίλευτης δημοκρατίας. Σχεδόν το 50% απάντησε ότι θα προτιμούσε μοναρχία με βασιλιά τον Φίλιππο.

Οι διοργανωτές λαμβάνουν μέτρα ώστε να διασφαλιστεί το αδιάβλητο της ψηφοφορίας ενώ έχουν προσκληθεί διεθνείς οργανισμοί για την επιτήρηση της διαδικασίας  και του αποτελέσματος.Στην ψηφοφορία μπορούν να πάρουν μέρος Ισπανοί όπου κι αν κατοικούν.

By