Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ισπανία: Σήμερα θα ανακριθεί ο οδηγός της μοιραίας αμαξοστοιχίας

Εχει συλληφθεί από χθες και κρατείται στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται, για αμέλεια

trenoatixima1Η ισπανική αστυνομία θα ανακρίνει σήμερα τον μηχανοδηγό της μοιραίας επιβατικής αμαξοστοιχίας υψηλής ταχύτητας, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο μιας από τις χειρότερες σιδηροδρομικές τραγωδίες στην Ευρώπη που στοίχισε τη ζωή σε 80 ανθρώπους.

Το τρένο, που εκτελούσε δρομολόγιο από την Μαδρίτη στη Φερόλ με 218 επιβάτες, εκτροχιάστηκε σε μια στροφή το βράδυ της Τετάρτης κοντά στο Σαντιάγο δε Κομποστέλα.

Ο μηχανοδηγός Φρανθίσκο Χοσέ Γκαρθόν, ο οποίος παραδέχθηκε ότι το τρένο έτρεχε με ταχύτητα 190 χιλιομέτρων ανά ώρα σε μια στροφή όπου το όριο ταχύτητας είναι 80 χ.α.ώ., έχει τεθεί υπό κράτηση στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται και η αστυνομία ανακοίνωσε ότι έχει συλληφθεί διότι επέδειξε «αμέλεια», από «χθες στις 20:00» τοπική ώρα (21:00, ώρα Ελλάδας).

Είναι ανάμεσα στους 87 τραυματίες του δυστυχήματος οι οποίοι εξακολουθούν να νοσηλεύονται. Η κατάσταση 32 εξ αυτών θεωρείται κρίσιμη.

Οι ερευνητές πρόκειται να μελετήσουν τα δεδομένα που περιέχονται στο «μαύρο κουτί» του τρένου, μια συσκευή καταγραφής των δεδομένων κάθε δρομολογίου, και να εξετάσουν επίσης τα συστήματα ασφαλείας στο συγκεκριμένο τμήμα του σιδηροδρομικού δικτύου.

Το σύστημα ασφαλείας που είναι εγκαταστημένο στο συγκεκριμένο τμήμα του σιδηροδρομικού δικτύου, το ASFA (Anuncio de senales y frenado automatico), είναι «ένα σύστημα που εξαρτάται περισσότερο από τον ανθρώπινο παράγοντα», επισήμανε ο Χουάν Χεσούς Γκαρθία Φράιλε, γενικός γραμματέας του συνδικάτου των μηχανοδηγών, σύμφωνα με την εφημερίδα.

ΑΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By