Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ισραήλ: Κατασκευή 78 κατοικιών στην ανατολική Ιερουσαλήμ

Αντιδράσεις από την παλαιστινιακή πλευρά, η οποία μιλά για επέκταση που δημιουργεί τετελεσμένο στην περιοχή της

israel-israil epikoistiko programma

Συνολικά 78 νέες κατοικίες θα χτιστούν στην ανατολική Ιερουσαλήμ μετά από απόφαση της δημοτικής αρχής της πόλης που ανακοινώθηκε σήμερα, Τετάρτη.

Πενήντα κτήρια θα κατασκευαστούν στο Χαρ Χόμα και 28 στο Ραμότ, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπρασί Σμπρούγκ, εκπρόσωπος Τύπου του δημάρχου της Ιερουσαλήμ.

Σημειώνεται ότι η απόφαση αυτή λαμβάνεται σε μια περίοδο που η ένταση στην περιοχή έχει κλιμακωθεί και ενώ ώρες πριν οι ισραηλινές αρχές προχώρησαν στην κατεδάφιση της οικίας στην ανατολική Ιερουσαλήμ του φερόμενου ως δράστη της επίθεσης στη συναγωγή.

Η εποικιστική δραστηριότητα του Ισραήλ, κυρίως στην ανατολική Ιερουσαλήμ την οποία οι Παλαιστίνιοι θέλουν να καταστήσουν πρωτεύουσα του Κράτους τους, θεωρείται ως ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην ειρηνευτική διαδικασία. Το Ισραήλ έχει πρόσφατα επαναλάβει ότι δεν θα δεχθεί «οποιοδήποτε περιορισμό» στους εποικισμούς στην ανατολική Ιερουσαλήμ.

Η παλαιστινιακή ηγεσία κατηγορεί συχνά το Ισραήλ ότι επιβάλλει «ένα τετελεσμένο γεγονός» επεκτείνοντας τους εποικισμούς στην ανατολική πλευρά της Ιερουσαλήμ, γεγονός που εμποδίζει την εγκατάσταση εκεί μίας βιώσιμης πρωτεύουσας.

Πρόσφατα το Ισραήλ ανακοίνωσε την επιτάχυνση των σχεδίων για την κατασκευή 1.000 επιπλέον κατοικιών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, επιδεινώνοντας την ήδη τεταμένη ατμόσφαιρα και προκαλώντας τις αντιδράσεις της Διεθνούς κοινότητας συμπεριλαμβανομένης και της Ε.Ε..

By