Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι εξέφρασε σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Αμπάς ανησυχία για την παρουσία της Χαμάς στην επόμενη παλαιστινιακή κυβέρνηση

tzon keri maxmount ampas

Δύο αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας πραγματοποίησε σήμερα ο ισραηλινός στρατός, ανακοινώνοντας πως πρόκειται για απάντηση σε εκτοξεύσεις ρουκετών από τους Παλαιστινίους, ενώ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι εξέφρασε, σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, ανησυχία για την παρουσία της Χαμάς στη νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση εθνικής συναίνεσης που θα ορκισθεί σήμερα.

Οι ισραηλινές επιδρομές πραγματοποιήθηκαν την ημέρα που πρόκειται να παρουσιασθεί στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης η νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση, έπειτα από μια συμφωνία ανάμεσα στην Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) και τους ισλαμιστές της Χαμάς, που έχουν την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας.

«Έπειτα από δύο εκτοξεύσεις ρουκετών προς το ισραηλινό έδαφος τις δύο τελευταίες ημέρες, η ισραηλινή αεροπορία επιτέθηκε σε δύο θέσεις τρομοκρατών στο κέντρο και το νότο της λωρίδας της Γάζας, οι οποίες επλήγησαν», διευκρίνισε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Από την αρχή της χρονιάς, περίπου 150 ρουκέτες έχουν εκτοξευθεί από τη Λωρίδα της Γάζας προς το ισραηλινό έδαφος.

Στο μεταξύ, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι εξέφρασε σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Αμπάς ανησυχία για την παρουσία της Χαμάς στην επόμενη παλαιστινιακή κυβέρνηση.

Έπειτα από πολλές αναβολές, ο Αμπάς ανακοίνωσε το Σάββατο πως η μελλοντική κυβέρνηση «εθνικής συναίνεσης», η οποία θα αποτελείται από ανεξάρτητες προσωπικότητες και τεχνοκράτες, θα παρουσιασθεί σήμερα.

«Οι υπουργοί δεν θα είναι μέλη της Φάταχ ούτε της Χαμάς», των δύο αδελφών εχθρών του εθνικού παλαιστινιακού κινήματος, επέμεινε ο Αμπάς.

Ο Κέρι «εξέφρασε την ανησυχία του για το ρόλο της Χαμάς σε μια τέτοια κυβέρνηση και επέμεινε ότι είναι σημαντικό η νέα κυβέρνηση να απορρίψει τη βία, να αναγνωρίσει το κράτος του Ισραήλ και να σέβεται τις δεσμεύσεις που έχουν υπογραφεί», δήλωσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Τζεν Ψάκι.

«Ο πρόεδρος Αμπάς διαβεβαίωσε τον υπουργό Εξωτερικών πως η νέα κυβέρνηση θα συμμορφώνεται προς τις αρχές αυτές», πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κάλεσε χθες, Κυριακή, τη διεθνή κοινότητα να μην «σπεύσει» να αναγνωρίσει την παλαιστινιακή κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Σύμφωνα με το δημόσιο ισραηλινό ραδιόφωνο, οι ισραηλινοί ηγέτες θέλουν κυρίως να πείσουν τις ΗΠΑ να μην αναγνωρίσουν τη μελλοντική παλαιστινιακή κυβέρνηση και «να σεβαστούν έτσι τη δέσμευση που έχει αναλάβει η Ουάσινγκτον να μην διαπραγματευθεί με μια κυβέρνηση η οποία θα υποστηρίζεται από τη Χαμάς».

By