Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ισραηλινό και κυπριακό αέριο μέσω Τουρκίας;

Τι αναφέρει Αμερικανός διπλωμάτης στους Financial Times.

aerioΔηλώσεις του Αμερικανού πρώην διπλωμάτη Μάθιου Μπράιζα, με τις οποίες τάσσεται υπέρ της μεταφοράς ισραηλινού και κυπριακού φυσικού αερίου μέσω της Τουρκίας, φιλοξενούν οι Financial Times.

Η βρετανική εφημερίδα ασχολείται κυρίως με το ισραηλινό αέριο. Επισημαίνει ότι αν και οι διπλωματικές σχέσεις του Τελ Αβίβ με την Τουρκία είναι τεταμένες, οι υποστηρικτές στενότερων ενεργειακών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών θεωρούν ότι τα εμπόδια μπορούν να ξεπεραστούν εάν γνώμονας είναι το αμοιβαίο οικονομικό συμφέρον.

Εκπρόσωπος της Noble Energy δηλώνει ότι η εταιρεία σκοπεύει να μελετήσει την πώληση φυσικού αερίου στους γείτονες του Ισραήλ, όπως την Τουρκία και την Ιορδανία. Σημειώνει πάντως ότι μέχρι η ισραηλινή κυβέρνηση να αποφασίσει την πολιτική εξαγωγής του φυσικού αερίου, αυτές οι συζητήσεις «δεν μπορούν να ωριμάσουν».

Αναφέρεται πως η Noble και η άλλη εταιρεία που έχει επενδύσει στην εξαγωγή φυσικού αερίου του Ισραήλ, η Delek Energy, εξετάζουν τις πιθανές οδούς εξαγωγής αερίου από τα κοιτάσματα Ταμάρ και Λεβιάθαν, είτε υπό τη μορφή υγροποιημένου αερίου, είτε μέσω αγωγού. Σημειώνεται ότι οι υποστηρικτές της ανάπτυξης του Λεβιάθαν τάσσονται υπέρ της παραγωγής υγροποιημένου αερίου στην Κύπρο, το Ισραήλ ή ίσως και στην ελεύθερη ζώνη εμπορίου Ακάμπα της Ιορδανίας. Όσο για την επιλογή του αγωγού, κορυφαίοι Ισραηλινοί και Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν υποδείξει την Τουρκία ως καταλληλότερη επιλογή, αναφέρει το δημοσίευμα, παρά τα διπλωματικά προβλήματα και τις ανησυχίες για την ασφάλεια του αγωγού.

Ο κ. Μπράιζα σχολιάζει ότι οι δύο επιλογές για τη διαδρομή του αγωγού από το Ισραήλ στην Τουρκία είναι ανάμεσα στις υφαλοκρηπίδες είτε της Κύπρου είτε του Λιβάνου-Συρίας. «Προφανώς, καμία από τις δύο επιλογές δε θα ήταν εύκολη από πολιτική οπτική. Αλλά ένας αγωγός προς την Τουρκία είναι πιο λογική επιλογή από οικονομική άποψη – ακόμα και για το κυπριακό αέριο – από τις επιλογές είτε του υγροποιημένου αερίου είτε του αγωγού προς την Ελλάδα», είπε. Μετά το πέρας της διπλωματικής του σταδιοδρομίας ο κ. Μπράιζα, πρώην Πρέσβης στο Αζερμπαϊτζάν, είναι μέλος διοικητικών συμβουλίων διαφόρων εταιρειών στην Τουρκία, μεταξύ των οποίων και πετρελαϊκή εταιρεία.

Πηγή: offsite.com.cy

 

By