Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Ιστορική επίσκεψη του Σλοβένου προέδρου στην Σερβία

Ο Μπορούτ Παχόρ αναμένεται, αύριο, Πέμπτη, στο Βελιγράδι, στην πρώτη επίσημη επίσκεψη Σλοβένου προέδρου στη Σερβία -σε διμερές επίπεδο- από το 1991

Presidential election candidate Pahor speaks with journalists in Ljubljana

Ο πρόεδρος της Σλοβενίας Μπορούτ Παχόρ αναμένεται, αύριο, Πέμπτη, στο Βελιγράδι, στην πρώτη επίσημη επίσκεψη Σλοβένου προέδρου στη Σερβία -σε διμερές επίπεδο- από το 1991.

Η επίσκεψη αυτή «αποτελεί απόδειξη των εξαιρετικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών» δήλωσε στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug ο πρέσβης της Σλοβενίας στη Σερβία Φρανκ Μπουτ.

Σε άλλες δύο περιπτώσεις, πρόεδροι της Σλοβενίας επισκέφθηκαν τη Σερβία, προκειμένου όμως να συμμετάσχουν σε πολυμερείς συναντήσεις.

Ο Μπορούτ Παχόρ θα συναντηθεί στη σερβική πρωτεύουσα με τον πρόεδρο της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς, τον πρωθυπουργό Αλεξάνταρ Βούτσιτς και την πρόεδρο της σερβικής Βουλής Μάγια Γκόικοβιτς, ενώ στη συνέχεια θα απευθύνει ομιλία ενώπιον του σώματος.

Τον Σλοβένο πρόεδρο θα συνοδεύσουν στο Βελιγράδι οι υπουργοί Οικονομικών και Άμυνας και αντιπροσωπεία περίπου 100 εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου της Σλοβενίας.

Στο πλαίσιο αυτό, η δεύτερη ημέρα της επίσκεψης του κ. Παχόρ στη Σερβία θα είναι αφιερωμένη στην οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών. Θα διεξαχθεί συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στο Σερβικό Εμπορικό Επιμελητήριο, την οποία συνδιοργανώνει ο συγκεκριμένος φορέας και ο Σύλλογος Σλοβένων Επιχειρηματιών.

Ο κ. Παχόρ θα μιλήσει, επίσης, σε φοιτητές στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου για το μέλλον της ενωμένης Ευρώπης και τη σημασία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.Ο Σλοβένος πρόεδρος θα συναντηθεί ακόμη με τον αντιπρόεδρο της σερβικής κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς.

Αν και το πρόγραμμα της επίσκεψης είχε συμφωνηθεί πριν από τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες στη Σερβία, ο Σλοβένος πρέσβης σημείωσε ότι δεδομένης της κατάστασης θα υπάρξει επίσκεψη και στις πληγείσες περιοχές.

By