Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Ισχυροί άντρες… πανάκριβα ρολόγια

Το Rolex του Paul Newman, ο καπετάνιος του «Πρωταθλητή» και ο εραστής της Coco Chanel

Της Λητώς Μησιακούλη

rali newman rolexΟι καλοί watch dealers ξέρουν πως όταν ένα Ρολόι έχει συνδεθεί στο παρελθόν με ξεχωριστές προσωπικότητες, τότε η αξία του αποκτά μεγαλύτερες διαστάσεις. Αυτά ψιθύριζαν στο Λονδίνο οι θαμώνες της κατηγορίας, στην τελευταία δημοπρασία (Fine Watches) για τη φετινή σεζόν που πραγματοποίησε ο οίκος Bonhams, με τις τιμές να ξεπερνούν τις αρχικές εκτιμήσεις για τα περισσότερα κομμάτια και τον τζίρο να αγγίζει τα 1,7 εκατ. λίρες.

Γεγονός που επιβεβαιώνει πως το Ρολόι, ως αξεσουάρ ανδρικού πρεστίζ, αντικείμενο συλλογής αλλά και εναλλακτική επένδυση, συνεχίζει να κατέχει μια πολύ σημαντική θέση στην παγκόσμια αγορά, παρασύροντας και την Υψηλή Ωρολογοποιία να… τελειοποιείται διαρκώς.

To Rolex που φορούσε ο Paul Newman
Πρωτοεμφανίστηκε τη δεκαετία του ’60 και ήταν ένα από τα πιο πολυσυζητημένα μοντέλα της Rolex. Οι άντρες κατάλαβαν αμέσως πως ο χρονογράφος χειροκίνητου κουρδίσματος, με μαύρο ματ χρώμα, διαμέτρου 36mm και ονομασία «Rolex Cosmograph & Daytona», θα απογείωνε την υπεροχή τους.

Λίγα χρόνια αργότερα, το μοντέλο μετονομάστηκε «Paul Newman». Ιδέα κάποιων Ιταλών συλλεκτών οι οποίοι έβλεπαν συνέχεια σε αφίσες τον Αμερικανό ηθοποιό να ποζάρει φορώντας το συγκεκριμένο Rolex . Ηταν η καμπάνια για την προώθηση της ταινίας «Winning» (Ο Νικητής) όπου πρωταγωνιστούσε μαζί με τη γυναίκα του και υποδυόταν έναν οδηγό ράλι. Ηταν η εποχή που ανακάλυψε την κλίση του στο car racing. Ο Newman έγινε αργότερα μεγάλος θαυμαστής της Rolex. To ρολόι του έγινε το σύμβολο του νικητή και του ανδρικού στυλ πουλήθηκε στο τελευταίο sale του οίκου Bonhams για 46.850 λίρες.

Από τον πρόεδρο στον… καπετάνιο

 Ένα πολύ όμορφο και ιδιαίτερα σπάνιο ρολόι τσέπης από χρυσό 14 καρατίων

Στις 31 Ιανουαρίου του 1919 το αμερικανικό καράβι «Piave» προσάραξε στο Goodwin Sands στη Μάγχη, μια περιοχή όπου έχουν σημειωθεί πάνω από δύο χιλιάδες ναυάγια.
Ο Henry William Webster καπετάνιος του ρυμουλκού σκάφους «Champion» σώζει το «Piave», κερδίζοντας όχι μόνο τον τίτλο του καλύτερου ρυμουλκού αλλά και τον θαυμασμό του Woodrow Wilson, του 28ου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Ως ένδειξη αναγνώρισης και τιμής στον ισχυρό καπετάνιο για την υπόθεση «Piave», ο Wilson αποφάσισε να του απονείμει ένα ρολόι. Ένα πολύ όμορφο και ιδιαίτερα σπάνιο ρολόι τσέπης από χρυσό 14 καρατίων.

Το εντυπωσιακό μοντέλο (full hunter Wltham), πουλήθηκε στη δημοπρασία των Bonhams για 5.000 λίρες διπλασιάζοντας την αρχική τιμή εκτίμησης.

Ο μεγάλος εραστής της Coco Chanel…
Αυτό το ρολόι τσέπης είχε φτιαχτεί για τον διάσημο Γάλλο σχεδιαστή και εικονογράφο Paul Iribe, τον άντρα που πριν επηρεάσει την πορεία του Art Deco είχε ήδη γίνει γνωστός για τις πολιτικές του γελοιογραφίες στις σατιρικές παριζιάνικες εφημερίδες. Μούσα του ήταν η αγαπημένη του Chanel, η οποία πρωταγωνιστούσε στις εικονογραφήσεις και τα πολιτικά σχόλια ως Marianne, το σύμβολο της ελεύθερης Γαλλίας.

Όταν το 1928, έσπασε τον δεύτερο γάμο του οι φήμες που τον ήθελαν ζευγάρι με τη θρυλική Coco Chanel επιβεβαιώθηκαν. Οι δυο τους, παίζανε, συζητούσαν, και δημιουργούσαν κάνοντας διάλειμμα για λίγο έρωτα…
Στα κουτσομπολιά της κοινωνικής ελίτ διέρρεε πως είχαν ήδη αρραβωνιαστεί και πως σύντομα θα παντρεύονταν. Μάλιστα, οι βιογράφοι της Chanel, ισχυρίζονται πως αν και είχε αρκετές σχέσεις με διάφορους άντρες, η ιστορία της με τον Iribe ήταν εκείνη που στιγμάτισε τη ζωή της. Το 1933, οι δυο τους συνεργάστηκαν για μια από τις πιο εντυπωσιακές και πολυδάπανες συλλογές κοσμημάτων με τίτλο Bijoux de Diamants Collection. Ηταν χρονιά που ο Iribe αγόρασε το περίφημο ρολόι. Το 18 καρατίων χρυσό Breguet κόστιζε τότε 10.800 Γαλλικά Φράγκα. Πριν από λίγες ημέρες, πουλήθηκε στη δημοπρασία του Λονδίνου για 26.250 λίρες.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By