Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Ισόβια στον Εβρέν για το πραξικόπημα του ’80 στην Τουρκία

Μαζί με τον στρατηγό και πρώην πρόεδρο της χώρας η ίδια ποινή επιβλήθηκε και στον πρώην αρχηγό της Πολεμικής Αεροπορίας Ταχσίν Σαχίνκαγια

EvrenΠοινή ισόβιας κάθειρξης επέβαλε η τουρκική δικαιοσύνη στον πρώην πρόεδρο της Τουρκίας και αρχηγό της χούντας του 1980 Κενάν Εβρέν καθώς και στον έτερο επιζώντα του πραξικοπήματος  πρώην αρχηγό της Πολεμικής Αεροπορίας Ταχσίν Σαχίνκαγια.

Οι δυο τους κρίθηκαν ένοχοι για «ανατροπή της συνταγματικής τάξης». Και οι δύο εξαιτίας της κατάστασης της υγείας τους παρακολούθησαν την αγόρευση του εισαγγελέα μέσω τηλεδιάσκεψης από τα δωμάτιά τους στο νοσοκομείο ενώ με τον ίδιο τρόπο  είχαν καταθέσει και απαντήσει σε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια των προηγούμενων συνεδριάσεων.

Κατά τη διάρκεια της αγόρευσής του, ο εισαγγελέας κατηγόρησε τον 96χρονο  Εβρέν και τον 89χρονο  Σαχίνκαγια, ότι «διαμόρφωσαν ατμόσφαιρα κατάλληλη για στρατιωτικό πραξικόπημα μέσω σειράς παράνομων πράξεων».

Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης τον Νοέμβριο του 2012 είχαν αναλάβει την ευθύνη για την επέμβαση του στρατού χωρίς ενοχές και είχαν δηλώσει ότι ενήργησαν με τον τρόπο αυτόν από αγάπη για την πατρίδα. «Πράξαμε αυτό που ήταν σωστό εκείνη την εποχή. Και αν ήταν σήμερα, θα ξαναέκανα το ίδιο πράγμα» είχε δηλώσει τότε ο Κενάν Εβρέν.

Τον Ιούνιο, δε, του 2009 και ενώ ήταν σε εξέλιξη οι συζητήσεις περί παραπομπής των πραξικοπηματιών, ο Εβρέν είχε πει ότι «δεν χρειάζεται παραπομπή σε δίκη. Αν συμβεί κάτι τέτοιο εγώ θα αυτοκτονήσω».

Κατά την περίοδο της δικτατορίας έγινε προσαγωγή 650.000 ατόμων. Σε 210 χιλιάδες δίκες δικάστηκαν συνολικά 230.000 άτομα. Στις δίκες αυτές ζητήθηκε ποινή θανάτου για 7.000 άτομα. Η εσχάτη των ποινών επιβλήθηκε σε 517 άτομα εκ των οποίων εκτελέστηκαν οι 50. Κατά τα βασανιστήρια πέθαναν 171 άτομα και μέσα στις φυλακές 399 άτομα.

By