Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ισότητα και σεβασμό της Ρωσίας ζητά ο Πούτιν

Μόνο δρώντας μαζί, λαμβάνοντας υπ” όψιν τα αμοιβαία συμφέροντα και κτίζοντας πάνω στους εποικοδομητικούς δεσμούς  μπορεί η διεθνής κοινότητα να προχωρήσει μπροστά και να εξασφαλίσει περαιτέρω παγκόσμια ανάπτυξη

putin crimea

Σεβασμό των συμφερόντων της Ρωσίας ζητεί ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε μήνυμά του προς τους συμμετέχοντες του ετήσιου διεθνούς οικονομικού φόρουμ που πραγματοποιείται στην Αγία Πετρούπολη αποσαφηνίζοντας πάντως ότι η Ρωσία δεν επιθυμεί την απομόνωσή της.

«Η Ρωσία είναι έτοιμη να διευρύνει τις πολύπλευρες επαφές της με όλους τους εταίρους στη βάση μιας πραγματικής ισότητας και του σεβασμού των εκάστοτε συμφερόντων», τονίζεται στο  μήνυμα με το οποίο καλωσορίζονται οι συμμετέχοντες στο φόρουμ που ξεκίνησε σήμερα και θα διαρκέσει έως τις 24 Μαΐου.

Στη δήλωσή του ο Ρώσος πρόεδρος ζητεί ίση μεταχείριση τονίζοντας πως δεν θα θυσιάσει το συμφέρον της Ρωσίας για τη βελτίωση των σχέσεων με τη Δύση. Απευθύνει ωστόσο κάλεσμα συνεργασίας καθώς αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «Μόνο δρώντας μαζί, λαμβάνοντας υπ” όψιν τα αμοιβαία συμφέροντα και κτίζοντας πάνω στους εποικοδομητικούς δεσμούς που έχουν εγκαθιδρυθεί στη διάρκεια δεκαετιών, μπορεί η διεθνής κοινότητα να προχωρήσει μπροστά και να εξασφαλίσει περαιτέρω παγκόσμια ανάπτυξη».

Πολλοί διευθύνοντες σύμβουλοι και πρόεδροι μεγάλων αμερικανικών και ευρωπαϊκών επιχειρήσεων (μεταξύ των οποίων η Siemens, η Citigroup, η Morgan Stanley και η Pepsi) απέσυραν τη συμμετοχή τους στο φόρουμ, καθώς αυξάνεται η πίεση της Δύσης στη Μόσχα αναφορικά με την κρίση στην Ουκρανία.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ρωσικής μεταλλουργίας Severstal Αλεξέι Μορντάσοφ δήλωσε ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα είναι επιζήμιες και για τις επιχειρήσεις της Δύσης και για την ίδια τη Ρωσία. «Θα ενθάρρυνα τους πολιτικούς να λύσουν τα πολιτικά προβλήματα πρώτα μέσω διπλωματικών μέτρων και να μην προκαλούν ζημιά στις οικονομίες μας», ανέφερε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες.

By