Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

ΔΝΤ: Προβλέπει ανάπτυξη 0,7% για την Ιταλία το 2014

O διεθνής Οργανισμός  αναμένει συρρίκνωση της ιταλικής οικονομίας με ρυθμό 1,8% φέτος

bank italy 1«Οι ιταλικές αρχές έχουν λάβει γενναία μέτρα από το ξέσπασμα της κρίσης στα τέλη του 2011 για να ενισχύσουν τα δημόσια οικονομικά τους και να μεταμορφώσουν την οικονομία. Οι δύσκολες μεταρρυθμίσεις ήταν απαραίτητες για να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη και να απομακρύνουν την Ιταλία από το χείλος του γκρεμού. Ωστόσο οι αναπτυξιακές προοπτικές παραμένουν αδύναμες, η ανεργία είναι σε μη αποδεκτά υψηλά επίπεδα και η ψυχολογία της αγοράς παραμένει εύθραυστη, καταδεικνύοντας ότι το έργο της κυβέρνησης κάθε άλλο παρά έχει ολοκληρωθεί», σημειώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στην τελευταία του έκθεση αξιολόγησης της πορείας της ιταλικής οικονομίας.

Σύμφωνα με το Ταμείο, η επιτάχυνση του momentum των μεταρρυθμίσεων κρίνεται απαραίτητη για την αναζωπύρωση της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Η Ευρώπη θα πρέπει επίσης να παίξει ρόλο με ενέργειες για την αντιμετώπιση του οικονομικού κατακερματισμού και την περαιτέρω ενίσχυση της νομισματικής ένωσης.

Ειδικότερα, το ΔΝΤ διαπιστώνει πως η ιταλική οικονομία εμφανίζει σημάδια σταθεροποίησης, αλλά ισχυρές αντιξοότητες βάζουν τροχοπέδη στην ανάκαμψη.

Η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών έχει ενισχυθεί, αλλά μένει να τονωθούν η δραστηριότητα και η απασχόληση. Και ενώ οι πιέσεις για τον κράτος και το ρυθμό δημοσιονομικός δημοσιονομικής προσαρμογής έχουν αμβλυνθεί το τρέχον έτος, οι οικονομικές συνθήκες εξακολουθούν να είναι σφιχτές, ακινητοποιώντας τις ιδιωτικές δαπάνες. Το ΔΝΤ αναμένει συρρίκνωση της ιταλικής οικονομίας με ρυθμό 1,8% φέτος προτού βελτιωθεί στο 0,7% το επόμενο έτος. Η ανάκαμψη αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη του 2013, με τη στήριξη των εξαγωγών και μια ήπια ανάκαμψη των επενδύσεων.

Σε ο,τι αφορά τις μεσοπρόθεσμες αναπτυξιακές προοπτικές, το ΔΝΤ υπογραμμίζει ότι μόνο η εφαρμογή ενός συνεκτικού πακέτου μεταρρυθμίσεων θα τις ενισχύσει. Η κρίση της Ευρωζώνης έπληξε σφοδρά την Ιταλία, ωστόσο οι καρποί της χαμηλής ανάπτυξης της χώρας προηγούνται της κρίσης και απορρέουν από την «βαλτωμένη» παραγωγικότητα, το δύσκολο επιχειρηματικό περιβάλλον και τον υπερμοχλευμένο δημόσιο τομέα. Η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων κρίνεται σημαντική για τον περιορισμό των κινδύνων της μακροπρόθεσμης ανεργίας, ειδικά για τους νέους, και την ενίσχυση της αναπτυξιακής τάσης της Ιταλίας.

 

 

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By