Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ιταλία: Επιτροπή …ανεύρεσης κυβέρνησης!

Σε 1Ομελή επιτροπή προσωπικοτήτων ανέθεσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας την αναζήτηση διακομματικών συγκλίσεων

italiaΠρωτοβουλία για την δημιουργία κυβέρνησης αναλαμβάνει στην Ιταλία ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο, συστήνοντας επιτροπή διακομματικής συνενόησης που θα αναλάβει να διερευνήσει τις δυνατότητες συνεννόησης ανάμεσα στους πολιτικούς σχηματισμούς που ανέδειξαν οι πρόσφατες εκλογές στην γειτονική χώρα.

Η θητεία του Τ.Ναπολιτάνο λήγει στις 15 Μαϊου και έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να παρέμβει στις πολιτικές εξελίξεις με μία πρόωρη παραίτηση. Η πρωτοβουλία του πάντως για την σύσταση επιτροπής αποτελούμενης απο συνταγματολόγους, οικονομολόγους και πολιτικούς με ευρύτερο κύρος, δεν είχε την ίδια απήχηση στα κόμματα.

Ενθερμος υποστηρικτής της δηλώνει ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, με …συμπάθεια την αντιμετωπίζει ο ηγέτης της Κεντροαριστεράς Π.Μπερσάνι, αντίθετος δηλώνει ο Σ.Μπερλουσκόνι ενώ την λοιδωρεί ο Π.Γκρίλο μιλώνταςγια «νοσοκόμες» που δεν χρειάζεται η δημοκρατία. Η επιτροπή θα ξεκινήσει τις επαφές της άμεσα ενώ ο χρονικός ορίζοντας για την ολοκλήρωση του έργου της θα είναι 10 ημέρες.

Θυμίζουμε ότι με βάση το αποτέλεσμα των εκλογών η κεντροαριστερά αναδείχθηκε πρώτο κόμμα χωρίς όμως να μπορεί να ελέγξει την ιταλική Γερουσία, δεύτερο κόμμα αυτό του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, σημαντικό ποσοστό απέσπασε ο πρώην κωμικός Π.Γκρίλο ενώ κάτω από 10% κυμάνθηκαν τα ποσοστά του Μ.Μόντι.

Το κόμμα του Π.Μπερσάνι επιθυμει σχηματισμό κυβέρνησης με όλα τα κόμματα πλήν της δεξιάς του Σ.Μπερλουσκόνι όμως αντίθετος με ένα τέτοιο ενδεχόμενο έχει δηλώσει ο Π.Γκρίλλο.

Όσον αφορά την οικονομική κατάσταση αυτή παραμένει στάσιμη με το χρέος της τρίτης μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας να έχει ξεπεράσει τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

 

 

By