Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ιταλία: Η μεταρρύθμιση στο επίκεντρο

Σημαντικές οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις

ItalyΗ μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος της Ιταλίας με την μεταβίβαση περισσότερων εξουσιών στον πρόεδρο αποτελεί ένα από τα βασικά θέματα της επικαιρότητας στην Ιταλία.

Ο πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα φέρεται να προκρίνει την μεταρρύθμιση αυτή.

Σε αυτό συνέτειναν οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις. Ο ρόλος του προέδρου Τζόρτζιο Ναπολιτάνο θεωρείται όλο και σημαντικότερος. Τον Απρίλιο, ο Ναπολιτάνο δέχθηκε να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα και να εκλεγεί στο ύπατο αξίωμα της δημοκρατίας της Ιταλίας, λέγοντας πως το έκανε για να βοηθήσει την χώρα να βγει από την πολιτική κρίση και να σχηματισθεί νέα κυβέρνηση.

Η κεντροδεξιά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι επιθυμεί την μετατροπή του πολιτικού συστήματος σε προεδρικό. Εδώ και καιρό, ο Μπερλουσκόνι διαμαρτύρεται ότι «το σημερινό πολιτικό σύστημα είναι αναποτελεσματικό», καθώς «ο πρωθυπουργός χωρίς έγκριση του προέδρου δεν μπορεί να αλλάξει ούτε έναν υπουργό της κυβέρνησής του».

Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD), στο οποίο ανήκει ο πρωθυπουργός Λέτα, μοιάζει όμως να διχάζεται. Περίπου οι μισοί βουλευτές και γερουσιαστές του PD εκτιμάται πως αντιτίθενται σε αυτή την πρόταση, αφού πιστεύουν πως υπό τις σημερινές συνθήκες ο Μπερλουσκόνι θα μπορούσε να διεκδικήσει και να εξασφαλίσει την εκλογή του στην προεδρία μετατρεπόμενος σε έναν «Σαρκοζί της Ιταλίας».

Ο Μπέπε Γκρίλο, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S) δήλωσε κατηγορηματικά αντίθετος σε κάθε τέτοια προοπτική. Για τον Γκρίλο, ο Μπερλουσκόνι «ετοιμάζεται να γίνει ο νέος Ντούτσε της Ιταλίας, με την βοήθεια των τηλεοράσεων, φυσικά, που μπόρεσε να διατηρήσει χάρη στην στήριξη των δυο μεγάλων κομμάτων».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By