Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ιταλία: Καταθέτει ο Ναπολιτάνο για το ενδεχόμενο σχέσεων κράτους – μαφίας

Στα μέλη του κακουργιοδικείου του Παλέρμο της Σικελίας

napolitano

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κατάθεση του προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, στα μέλη του κακουργιοδικείου του Παλέρμο της Σικελίας, σχετικά με τα περί σχέσεων του ιταλικού κράτους με την μαφία.

Ο Ναπολιτάνο καταθέτει ως μάρτυρας στο προεδρικό μέγαρο παρουσία 40 συνολικά εισαγγελέων, δικηγόρων και στενογράφων.

Η υπόθεση αφορά καταθέσεις μετανοημένων μαφιόζων, βάσει των οποίων εκπρόσωποι των ιταλικών κρατικών θεσμών, τη δεκαετία του ΄90 φέρονται να ανέπτυξαν επαφές με υψηλόβαθμα στελέχη του μαφιόζικου παρακράτους, με σκοπό να επιτευχθεί ένα είδος «εκεχειρίας». Πάγιο αίτημα πολλών μαφιόζων, ήταν ανέκαθεν να καταργηθούν οι συνθήκες απομόνωσης για τους «νονούς» που βρίσκονται σε φυλακές υψίστης ασφαλείας.

Το 1992 η μαφία είχε δολοφονήσει στην Σικελία τους εισαγγελείς Τζοβάννι Φαλκόνε και Πάολο Μπορσελλίνο, ενώ είχε προχωρήσει σε βομβιστικές επιθέσεις στην Ρώμη και στην Φλωρεντία. Το κακουργιοδικείο του Παλέρμο θέλει να εξακριβώσει αν η επιλογή του «χαμηλού προφίλ» από μέρους της Κόζα Νόστρα, τα επόμενα χρόνια, συνδέεται με μυστικές συναντήσεις με εκπροσώπους της ιταλικής πολιτικής και των δυνάμεων ασφαλείας.

Ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, στην αρχή της δεκαετίας του ’90 ήταν πρόεδρος της ιταλικής βουλής και σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν από τις μυστικές υπηρεσίες, το 1992 η Κόζα Νόστρα προσπάθησε να οργανώσει βομβιστική επίθεση εις βάρος του.

By