Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Ιταλία: Μείωση 10 δισ. ευρώ στο φόρο εισοδήματος φέρνει η κυβέρνηση Ρέντζι

Ο νέος πρωθυπουργός Ματέο Ρέντζι έχει δεσμευτεί ότι θα εφαρμόσει σειρά μεταρρυθμίσεων για την επανεκκίνηση της ιταλικής οικονομίας

rentsi600_260214
Η ιταλική κυβέρνηση του Ματέο Ρέντζι, θα προτείνει περικοπή ύψους 10 δισ. ευρώ στο φόρο εισοδήματος, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας La Repubbica το οποίο επικαλείται το Reuters.

Εκπρόσωπος του Ιταλού πρωθυπουργού δεν απέφυγε να επιβεβαιώσει το ρεπορτάζ, αλλά δήλωσε ότι οι λεπτομέρειες του σχεδίου μεταρρυθμίσεων θα δημοσιοποιηθούν μετά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Τετάρτη.

Ο Ρέντζι έχει δεσμευτεί ότι θα εφαρμόσει σειρά μεταρρυθμίσεων για την επανεκκίνηση της ιταλικής οικονομίας, αλλά, όπως σημειώνει το Reuters, θα πρέπει να ακολουθήσει προσεκτικά βήματα χωρίς να παραβεί του δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημειώνεται, ότι η Κομισιόν την περασμένη εβδομάδα έθεσε την Ιταλία υπό επιτήρηση λόγω του υψηλού δημόσιου χρέους και της αδύναμης ανταγωνιστικότητας, γεγονός που σημαίνει ότι οι Βρυξέλλες θα παρακολουθούν στενά την πορεία των μεταρρυθμίσεων στη χώρα και σε περίπτωση που αυτές δεν εφαρμοστούν, μπορεί να επιβάλει πρόστιμα στην Ιταλία.

Ο Ρέντζι πρόσφατα είχε υποσχεθεί ότι θα μειώσει κατά 10 δισ. ευρώ τη λεγόμενη φορολογική «σφήνα», δηλαδή τη διαφορά μεταξύ του τι πληρώνει ο εργοδότης και του καθαρού ποσού που λαμβάνει ο εργαζόμενος, αλλά δεν έχει ξεκαθαρίσει το εάν αυτή η μείωση θα προέλθει από τον φόρο εισοδήματος, τις κοινωνικές εισφορές ή τον φόρο επί της παραγωγικής δραστηριότητας.

Σύμφωνα με την La Repubblica, η μείωση στο φόρο εισοδήματος θα καλυφθεί από την μείωση των δαπανών κατά 7-8 δισ. ευρώ αλλά και από τον επαναπατρισμό κεφαλαίων από την Ελβετία.

By