Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ιταλία: 4.000 μετανάστες διασώθηκαν σε ένα 48ωρο

Η ιταλική κυβέρνηση εγκαινίασε το περασμένο φθινόπωρο την επιχείρηση Mare Nostrum

metanastes

Τέσσερις χιλιάδες μετανάστες διασώθηκαν μέσα σε 48 ώρες από τις ιταλικές αρχές και τουλάχιστον 15.000 από την αρχή της χρονιάς, ανακοίνωσε σήμερα ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο.

«Δεν σταματούν να φθάνουν μετανάστες και η επιτακτική ανάγκη είναι όλο και πιο κραυγαλέα: δύο εμπορικά πλοία αυτή την ώρα διασώζουν δύο πλοία στα οποία επιβαίνουν 300 και 361 άνθρωποι. Πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον ένα πτώμα ανάμεσα στους επιβαίνοντες«, πρόσθεσε ο υπουργός μιλώντας στο δημόσιο ραδιόφωνο Rai Uno. «H Ιταλία τελεί υπό μια πολύ ισχυρή πίεση μεταναστών που φθάνουν από τη Λιβύη».

Σύμφωνα με τον υπουργό, «από 300 έως 600.000 μετανάστες» φέρονται έτοιμοι να αποβιβαστούν από τις ακτές της Λιβύης για να φθάσουν στην Ευρώπη. «Είναι μια προκαθορισμένη εκτίμηση, η οποία επιβεβαιώθηκε από την ευρωπαία επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλμστρομ», πρόσθεσε.

Η Ευρώπη «πρέπει να πάρει στα χέρια της την κατάσταση. Δεν μπορεί να λέει ότι δίνοντας 80 εκατομμύρια ευρώ στη Frontex (την υπηρεσία ελέγχου των συνόρων της ΕΕ) έλυσε το πρόβλημα«.

«Εμείς, από τον Οκτώβριο σώσαμε χιλιάδες ζωές. Υπάρχουν έμποροι θανάτου που κερδίζουν χρήματα από τη διακίνηση αυτή και σημαίνουν συναγερμό όταν έχουν απομακρυνθεί μόλις 30 ή 40 μίλια από τις λιβυκές ακτές», πρόσθεσε.

Η ιταλική κυβέρνηση εγκαινίασε το περασμένο φθινόπωρο την επιχείρηση Mare Nostrum (όπως ονομαζόταν η Μεσόγειος την εποχή της αρχαίας Ρώμης) που της επιτρέπει επιχειρήσεις διάσωσης απεγνωσμένων μεταναστών ενώ προσπαθούν να φθάσουν δια θαλάσσης σε ευρωπαϊκό έδαφος. Η επιχείρηση άρχισε ύστερα από δύο φοβερά ναυάγια στα οποία τουλάχιστον 400 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους στις αρχές Οκτωβρίου κοντά στο μικρό νησί Λαμπεντούζα και στη Μάλτα.

By