Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ιταλία: Το Costa Concordia αναμένεται να ρυμουλκηθεί την άνοιξη του 2014

 στο λιμάνι Πιομπίνο, στην κεντρική Ιταλία ή στο Παλέρμο της Σικελίας για να διαλυθεί

Costa ConcordiaΤο κρουαζιερόπλοιο Costa Concordia, η επιχείρηση ανόρθωσης του οποίου ολοκληρώθηκε και τέθηκε ξανά σε οριζόντια θέση στις 04:00 το πρωί (05:00, ώρα Ελλάδας), αναμένεται να ρυμουλκηθεί από το νησί Τζίλιο της κεντρικής Ιταλίας ως την άνοιξη του 2014.

Το χρονοδιάγραμμα αυτό θεωρεί «ρεαλιστικό» και ο υπεύθυνος της πλοιοκτήτριας εταιρίας Costa Crociere, Φράνκο Πορτσελάκια.

«Είναι ένα λογικό χρονοδιάγραμμα. Η πλευρά του Concordia που παρέμεινε βυθισμένη επί είκοσι μήνες παρουσιάζει σοβαρές ζημιές, αλλά δεν πρόκειται για ένα πρόβλημα, ένα εμπόδιο αξεπέραστο», είπε χαρακτηριστικά ο Πορτσελάκια.

Ο υπεύθυνος της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας της Ιταλίας Φράνκο Γκαμπριέλι ευχαρίστησε εξάλλου τους κατοίκους του νησιού Τζίλιο για την συμπαράστασή τους, «την αλληλεγγύη και την ανθρώπινη υποστήριξη που έδειξαν κατά την διάρκεια της επιχείρησης ανόρθωσης του πλοίου, αλλά και κατά την μακρά φάση προετοιμασίας της».

Το Costa Concordia αναμένεται να ρυμουλκηθεί πιθανότατα στο λιμάνι Πιομπίνο, στην κεντρική Ιταλία ή, ενδεχομένως, στο Παλέρμο της Σικελίας για να διαλυθεί.

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό όμιλο Μπερλουσκόνι υπάρχουν και τουρκικά λιμάνια τα οποία έχουν θέσει υποψηφιότητα για την επιχείρηση της διάλυσης του Concordia. Αυτό επιβεβαιώνει δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδα Hürriyet.

Ιταλικές περιβαλλοντικές οργανώσεις όμως εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με το εάν το κρουαζιερόπλοιο —με δεδομένη την κατάσταση στην οποία βρίσκεται— μπορεί να κάνει το αρκετά πιο μακρινό ταξίδι μέχρι τα τουρκικά παράλια.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να συνεχιστούν οι προσπάθειες εντοπισμού των πτωμάτων των δυο τελευταίων αγνοουμένων του ναυάγιου του Concordia.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By