Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κάμερον: «Θέλουμε η Ισπανία να μείνει ενωμένη»

«Tα δημοψηφίσματα πρέπει να γίνονται μέσω των κατάλληλων συνταγματικών και νομικών πλαισίων»

dimopsifisma katalonia ispania

«Η Βρετανία θέλει η Ισπανία να παραμείνει ενωμένη«, δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον σήμερα, καθώς περισσότεροι από δύο εκατομμύρια Καταλανοί αψήφισαν ένα ισπανικό δικαστήριο και ψήφισαν συντριπτικά υπέρ της ανεξαρτησίας χθες.

Συγκεκριμένα, χθες 2 εκατομμύρια Καταλανοί ψήφισαν σε άτυπο δημοψήφισμα κατά το οποίο το 80% τάχθηκε υπέρ της ανεξαρτησίας της περιοχής.

Το δημοψήφισμα ωστόσο στερείται ουσιαστικής αξίας, αφού δεν θεωρείται νομικά έγκυρο ή δεσμευτικό —καθώς δεν υπήρχαν εκλογικοί κατάλογοι ή εκλογική επιτροπή, ενώ είχε κριθεί έκνομο από τη Μαδρίτη.

«Η Βρετανία είναι φίλη και σημαντικός σύμμαχος της Ισπανίας… επιθυμούμε η Ισπανία να παραμείνει ενωμένη και να παραμείνει μαζί», είπε ο Κάμερον σε εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου που συμμετείχαν σε διάσκεψη στο Λονδίνο ερωτηθείς ποια συμβουλή θα έδινε στην Ισπανία έπειτα από την εμπειρία του από το δημοψήφισμα στη Σκωτία.

«Η άποψή μας για τα δημοψηφίσματα…είναι ότι αυτά τα πράγματα θα πρέπει να γίνονται μέσω των κατάλληλων συνταγματικών και νομικών πλαισίων. Θα πρέπει να γίνονται εντός και όχι έξω από αυτά», σχολίασε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

By