Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Κάμερον: Ως το 2017 το δημοψήφισμα για την ΕΕ

Στους στόχους του βρετανού πρωθυπουργού είναι η διενέργεια δημοψηφίσματος για έξοδο από την ΕΕ σε περίπτωση που επανεκλεγεί το 2017

cameron620_030114

Ο βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, είπε την Κυριακή ότι υπόσχεται προχωρήσει στη διενέργεια δημοψηφίσματος «στη βάση της παραμονής ή της εξόδου από την ΕΕ» μέχρι το τέλος του 2017, σε περίπτωση που παραμείνει πρωθυπουργός σε κυβέρνηση πλειοψηφίας και μετά τις εκλογές του 2015.

Ο Κάμερον, σε συνέντευξή του στο BBC, δήλωσε βέβαιος ότι μπορεί να διαπραγματευτεί τις μεταρρυθμίσεις που ζητά η Βρετανία από τις Βρυξέλλες.

Εάν αυτό δεν γίνει, τότε ο Κάμερον δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ζητήσει την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

Ερωτηθείς εάν το δημοψήφισμα αποτελεί δέσμευση είπε: «Σίγουρα. Θα διεξάγουμε αυτό το δημοψήφισμα μέχρι το τέλος του 2017. Θα είναι ένα δημοψήφισμα στη βάση του εντός-εκτός (ΕΕ). Θέλουμε να παραμείνουμε σε μια αναμορφωμένη Ευρωπαϊκή Ένωση ή θέλουμε να φύγουμε; Και έχω ξεκαθαρίσει ότι ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των επόμενων γενικών εκλογών -και φυσικά θέλω την πλειοψηφία και ελπίζω και πιστεύω ότι μπορώ να την κερδίσω- οι πολίτες δεν πρέπει να αμφιβάλλουν ότι δεν θα γίνω πρωθυπουργός εάν δεν διασφαλίσω ότι μπορούμε να κάνουμε αυτό το δημοψήφισμα».

Τα σχόλιά του αφήνουν να εννοηθεί ότι δεν θα επιθυμούσε να ηγηθεί μιας κυβέρνησης μειοψηφίας, καθώς έτσι δεν θα μπορούσε να εξασφαλίσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

eu_UK600ii

Τα ποσοστά του Κάμερον έχουν κατρακυλήσει, φέρνοντας τους Συντηρητικούς στην τρίτη θέση.

Εν όψει ευρωεκλογών, ο βρετανός πρωθυπουργός κάλεσε τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους να μην ενστερνιστούν την άποψη του Ukip ότι «είμαστε όλοι καταδικασμένοι».

Το Ukip κατηγορεί τον Κάμερον ότι απέτυχε να εκπληρώσει την υπόσχεσή του (την οποία είχε εκφράσει και ως αντιπολίτευση).

Ο Κάμερον επανέλαβε τους στόχους του για την ΕΕ, λέγοντας ότι δεν θέλει να πετάξει τους κανόνες που δίνουν στους ευρωπαίους πολίτες τη δυνατότητα να ζουν και να εργάζονται στη Βρετανία.

Τόνισε, όμως, ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν περιορισμοί όταν πιο φτωχές χώρες εισέρχονται στην ΕΕ, έτσι ώστε οι πολίτες τους να μετακινούνται στη Βρετανία μόνο όταν το εισόδημά τους κρίνεται αρκετά υψηλό.

By