Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Επέμβαση περιορισμένης έκτασης εξετάζει ο Ομπάμα

Πρόκληση για όλο τον κόσμο η χρήση χημικών όπλων| Παραβίαστηκαν διεθνείς κανόνες 

syriaΓια μία «περιορισμένη» και στοχευμένη επέμβαση κατά του συριακού καθεστώτος, η οποία δεν θα είναι χερσαία, έκανε λόγο σε διάγγελμά του ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα.

Όπως είπε, δεν έχει ακόμη λάβει την τελική απόφαση για τη Συρία, ωστόσο τόνισε πως η επίθεση με τα χημικά της 21ης Αυγούστου δεν μπορεί να μείνει «χωρίς απάντηση».

Η χρήση χημικών όπλων από τη συριακή κυβέρνηση αποτελεί πρόκληση για όλο τον κόσμο, για τους συμμάχους και απειλή για την αμερικανική εθνική ασφάλεια, καθώς παραβιάζονται οι διεθνείς κανόνες, τόνισε.

Παράλληλα, στράφηκε κατά του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ υποστηρίζοντας ότι επέδειξε ανικανότητα στην αντιμετώπιση της κατάφωρης παραβίασης των διεθνών κανόνων από τη Συρία.

Επιπροσθέτως, ο Μπάρακ Ομπάμα  υπογράμμισε ότι θα υπάρξουν διαβουλεύσεις με το Κογκρέσο για την περαιτέρω αντίδραση των ΗΠΑ.

Αδιαμφισβήτητα στοιχεία 

Λίγο, νωρίτερα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι είχε δηλώσει  ότι ΗΠΑ έχουν αδιαμφισβήτητα στοιχεία για την χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς του Άσαντ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τουλάχιστον 1.429 Σύροι πολίτες, μεταξύ των οποίων 426 παιδιά, σκοτώθηκαν στην επίθεση της 21ης Αυγούστου κοντά στη Δαμασκό.

Στις δηλώσεις του ο Κέρι ανέφερε ακόμη πως οι ΗΠΑ δεν είναι μόνες τους στην απάντηση που πρέπει να δοθεί στην επίθεση της συριακής κυβέρνησης, ενώ τόνισε ότι η χώρα του δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία.

Ο Άσαντ διαθέτει το μεγαλύτερο οπλοστάσιο χημικών όπλων στη Μέση Ανατολή, είπε ο Κέρι, διευκρινίζονας ότι οι ΗΠΑ «έχουν υπόψη τους την εμπειρία στο Ιράκ», όπου οι αρχικές αναφορές για χημικά όπλα ουδέποτε επιβεβαιώθηκαν.

ΟΗΕ: Ολοκληρώθηκε η συλλογή στοιχείων

Στο μεταξύ, οι επιθεωρητές του ΟΗΕ ολοκλήρωσαν τη συλλογή δειγμάτων και στοιχείων που συνδέονται με την καταγγελθείσα επίθεση με χημικά, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Μπαν Γκι Μουν, Μάρτιν Νεσίρσκι. Όπως δήλωσε, οι επιθεωρητές επισκέφθηκαν σήμερα ένα στρατιωτικό νοσοκομείο του καθεστώτος στη Δαμασκό και αναμένεται να αποχωρήσουν αύριο από τη Συρία.

Διευκρίνισε πως το κλιμάκιο θα φύγει από τη Συρία το Σάββατο, όμως θα επιστρέψει αργότερα για να ερευνήσει και άλλες καταγγελίες για χρήση χημικών αερίων.

Χαστούκι από την αντιπολίτευση 

Οι Συντηρητικοί του Ντέιβιντ Κάμερον υπέστησαν συντριβή στο Κοινοβούλιο της Μεγάλης Βρετανίας, το οποίο απέρριψε με  285 ψήφους κατά και 272 υπέρ την πρόταση για επέμβαση στη Συρία. Η βρετανική κυβέρνηση  νωρίτερα είχε παρουσιάσει έκθεση που έκανε λόγο για ειδεχθή χρήση χημικών συνάγοντας το συμπέρασμα ότι μόνος υπεύθυνος θα μπορούσε να είναι η συριακή κυβέρνηση, καθώς και μία νομική αιτιολόγηση ενδεχόμενης επέμβασης για ανθρωπιστικούς λόγους. «Θα ήταν αδιανόητο να προχωρήσουμε, αν υπήρχε ισχυρή αντίθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας», είχε πει πάντως ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Μετά το χαστούκι από τη βρετανική Βουλή και ενώ στο Λονδίνο ξυπνούν μνήμες από την εποχή της επέμβασης στο Ιράκ και της στάσης του τότε πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, ο Κάμερον δήλωσε πως η κυβέρνηση θα σεβαστεί τη βούληση του Κοινοβουλίου και θα πράξει ανάλογα. 

Η κυβέρνηση Ομπάμα θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με τη βρετανική ηγεσία παρά την ανακοίνωση της Βρετανίας για αποχή από οποιαδήποτε στρατιωτική δράση στη Συρία, καθώς όπως δήλωσε ο γραμματέας Άμυνας Τσακ Χάγκελ την Παρασκευή οι ΗΠΑ συνεχίζουν να αναζητούν μία διεθνή συμμαχία , η οποία θα δράσει συλλογικά στην υπόθεση της Συρίας, δίνοντας έμφαση στη διεθνή καταδίκη της χρήσης χημικών όπλων.

Αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης επικαλέστηκαν άλλωστε την Παρασκευή αποδεικτικά στοιχεία που δείχνουν ότι δεν υπάρχει «καμία αμφιβολία» πως έγινε χρήση χημικών όπλων στη Συρία και υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση Άσαντ.

Όπως ο Κάμερον είναι αντιμέτωπος με το «φάντασμα» της στάσης της κυβέρνησης Μπλερ, ο Μπαράκ Ομπάμα αντιμετωπίζει τη σύγκριση με τις ενέργειες του Τζόρτζ Μπους, που είχε δικαιολογήσει την εισβολή στο Ιράκ με τον ισχυρισμό ότι το καθεστώς του Σαντάμ Χουσέιν διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής, τα οποία δεν βρέθηκαν ποτέ. Τη σύγκριση αυτή απέρριψε ο  εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ, δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ  επιδιώκουν μια περιορισμένης κλίμακας «απάντηση» στη χρήση χημικών όπλων εκ μέρους της Συρίας και όχι μια επέμβαση όπως εκείνη στο Ιράκ, δηλαδή μία  ανοιχτή σύγκρουση με στόχο την αλλαγή του καθεστώτος.

Σημείωσε ότι πολλοί ηγέτες και οργανισμοί, όπως ο Αραβικός Σύνδεσμος, έχουν εκφράσει τον αποτροπιασμό τους για τη χρήση χημικών όπλων εκ μέρους της Συρίας και πως όταν ο Ομπάμα καταλήξει σε μία τελική απόφαση, οι ΗΠΑ θα παρουσιάσουν νομικό έρεισμα

Για το θέμα της Συρίας, συνεδρίασαν το βράδυ της Πέμπτης οι εκπρόσωποι των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, χωρίς ωστόσο να επιτύχουν κάποια σημαντική πρόοδο στις συνομιλίες τους. Η συνάντηση αυτή, που διήρκησε μόλις 45 λεπτά, έγινε κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας. Κανείς από τους πρεσβευτές των πέντε χωρών –Ρωσία, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία και Κίνα– δεν έκανε δηλώσεις μετά τη λήξη της συνεδρίασης. Το αντικείμενο των συνομιλιών ήταν το βρετανικό σχέδιο απόφασης με το οποίο θα δίνεται η έγκριση για μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία με το αιτιολογικό ότι η κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ έκανε χρήση χημικών όπλων εναντίον του πληθυσμού της χώρας.

Ο Σύρος πρόεδρος Αλ Ασάντ δήλωσε την Πέμπτη αποφασισμένος να υπερασπιστεί τη χώρα ενάντια σε κάθε επίθεση από τη Δύση, ενώ η αποστολή πλοίων στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου από τη Ρωσία ενέτεινε το διεθνή προβληματισμό. H  κυβέρνηση της Κίνας, έτερου βασικού συμμάχου του καθεστώτος, υποστηρίζει τη διεξαγωγή μιας ανεξάρτητης και αντικειμενικής έρευνας, χωρίς εξωτερικές πιέσεις, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών και τόνισε ότι καμία πλευρά δεν πρέπει να προδικάσει τα αποτελέσματα. Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ συμφώνησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Πέμπτη ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πρέπει να εξετάσει την έκθεση των επιθεωρητών για την καταγγελθείσα χρήση χημικών όπλων κοντά στη Δαμασκό και ότι η κρίση μπορεί να επιλυθεί πολιτικά.

Το 58% των Γερμανών δηλώνει αντίθετο σε μία στρατιωτική επέμβαση της Δύσης στη Συρία, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η εταιρεία Politbarometer για το δεύτερο δίκτυο της γερμανικής τηλεόρασης ZDF. Υπέρ μιας επέμβασης τάχθηκε το 33% των ερωτηθέντων ενώ το 9% δεν εξέφρασε καμία γνώμη. Αντίστοιχα στη Μεγάλη Βρετανία αντίθετο σε επέμβαση είναι το 50% των πολιτών και υπέρ το 25%.

Η στρατιωτική κινητοποίηση έχει πάντως ξεκινήσει και σύμφωνα με το Ινστιτούτο Πολιτικής Ασφάλειας του Πανεπιστημίου του Κιέλου (ISPK) τέσσερα αμερικανικά αντιτορπιλικά βρίσκονται καθοδόν προς την ανατολική Μεσόγειο, εφοδιασμένα με πυραύλους που μπορούν να πλήξουν στόχους από απόσταση 2500 χλμ, ενώ ήδη στον Περσικό Κόλπο και στο Κέρας της Αφρικής βρίσκονται δύο αμερικανικά αεροπλανοφόρα που συνοδεύονται από οπλισμένα πλοία και οι Γάλλοι έχουν στην περιοχή τουλάχιστον ένα πυρηνικό υποβρύχιο.

Οι πύραυλοι που διαθέτουν τα πολεμικά πλοία εξυπηρετούν το σκοπό μίας επιχείρησης περιορισμένης έκτασης εξ αποστάσεως κι είναι εξίσου αποτελεσματικοί με τα μαχητικά αεροσκάφη, ενώ αεροσκάφη τύπου B-1 και Β-2 μπορούν κάλλιστα να ξεκινούν από τις ΗΠΑ και να επιστρέφουν στη βάση τους. Κύριοι στόχοι ενδεχόμενων επιθέσεων μπορεί να είναι κέντρα επιχειρήσεων και τηλεπικοινωνιών, το δίκτυο ηλεκτροδότησης  και υποδομές.

 

Πηγές: bbc.co.uk, cnn.com, reuters.com, ΑΜΠΕ, dw.de, n-tv.de
(Visited 1 times, 1 visits today)
By