Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Κάνει πίσω η Μέρκελ για τον κατώτατο μισθό

Εμφανίζεται να υποχωρεί στον όρο των Σοσιαλδημοκρατών προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση

merkel ketteΗ καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ άφησε να φανεί ότι είναι έτοιμη να δεχθεί την απαίτηση των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) να θεσπιστεί κατώτατος μισθός στη χώρα ώστε να εξασφαλίσει μια συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού», καθώς οι διαπραγματεύσεις εισέρχονται στην τελική τους ευθεία.

Η Μέρκελ άρχισε να προετοιμάζει τους συντηρητικούς της για το συμβιβασμό αυτό λέγοντας σε μια συγκέντρωση της νεολαίας των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) αργά την Παρασκευή ότι η ελάχιστη αμοιβή των 8,50 ευρώ την ώρα που απαιτεί το SPD θα «παίξει ρόλο» στο μέλλον.

Δεν θα ισχύσει «το δικό μας όραμα για έναν κατώτερο μισθό», πρόσθεσε η Μέρκελ, η οποία εμφανίστηκε έτσι να παραδέχεται ότι το κόμμα της δεν φαίνεται να μπορεί να επιβάλει την άποψή του στο SPD για το ζήτημα αυτό.

Η Μέρκελ θέλει να έχει σχηματιστεί κυβέρνηση ως τα Χριστούγεννα και οι συνομιλίες για τους συμβιβασμούς που θα χρειαστεί να γίνουν σε ζητήματα χάραξης πολιτικής αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες.

Το SPD έχει απεμπολήσει την προεκλογική του υπόσχεση να αυξήσει την φορολογία για τους πλουσιότερους Γερμανούς, αλλά δεν όσον αφορά στο ζήτημα του κατώτερου μισθού διαμηνύει ότι αν δεν θεσπιστεί η κατώτατη αμοιβή να είναι 8,50 την ώρα για όλους δεν θα υπάρξει «μεγάλος συνασπισμός».

«Τώρα πρέπει να τηρήσετε την υπόσχεσή σας, αγαπητοί συντηρητικοί», διεμήνυσε ο πρόεδρος του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ μιλώντας στο συνέδριο του κόμματος στη Λειψία το Σάββατο.

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By