Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Πρεμιέρα για το 66ο Φεστιβάλ Καννών [βίντεο]

Θα κονταροχτυπηθούν πολλοί διάσημοι σκηνοθέτες από όλο τον κόσμο.

cannesfestivalΤο 66ο Φεστιβάλ Καννών ξεκινάει και φέτος εντυπωσιακά με ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα όπου θα κονταροχτυπηθούν πολλοί διάσημοι σκηνοθέτες από όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους ο Ρομάν Πολάνσκι,οι αδελφοί Κοέν και ο Στίβεν Σόντεμπεργκ.

Είκοσι ταινίες διαγωνίζονται φέτος για τον πολυπόθητο Χρυσό Φοίνικα. Πρόεδρος της λαμπερής κριτικής επιτροπής είναι φέτος ο Aμερικανός σκηνοθέτης Στίβεν Σπίλμπεργκ.

«Υπάρχουν καταπληκτικοί σκηνοθέτες και όλοι αυτοί σίγουρα απαιτούν εγκυρότητα και νομιμότητα από την κριτική επιτροπή. Όταν έχεις πρόεδρο τον Στίβεν Σπίλμπεργκ, υπάρχει το κύρος που χρειάζεται» εξηγεί ο διευθυντής του φεστιβάλ Τιερί Φρεμό.

Το φεστιβάλ κάνει τρισδιάστατη έναρξη, με τον «Υπέροχο Γκάτσμπι» του Μπαζ Λούρμαν, με πρωταγωνιστή τον Λεονάρντο ντι Κάπριο. Η πολυαναμενόμενη παραγωγή αποτελεί ένα εξαιρετικό σχόλιο πάνω στο αμερικανικό όνειρο, τη δεκαετία του 1920.

«Ο Υπέροχος Γκάτσμπι» κάνει ευρωπαϊκή πρεμιέρα στη γαλλική λουτρόπολη. Παίζεται όμως εκτός συναγωνισμού.

«Νομίζω ότι είναι το τέλειο άνοιγμα για το φετινό φεστιβάλ των Κανών. Ένας δημιουργός σαν τον Μπαζ Λούρμαν και ένας μεγάλος αστέρας σαν τον Λεονάρντο ντι Κάπριο.
Μια μυθική ιστορία, ένα ανεπανάληπτο μυθιστόρημα.

Παράλληλα, στην πρεμιέρα, θα έχουμε για πρώτη φορά στο κόκκινο χαλί, τον Στίβεν Σπίλμπεργκ και την Νικόλ Κίντμαν. Νομίζω ότι όλο αυτό αποτελεί μέρος του μύθου και της δύναμης που έχουν οι Κάνες» επισημαίνει ο διευθυντής του φεστιβάλ.

Πάμε να πάρουμε μια γεύση από τέσσερις ταινίες που διεκδικούν τον Χρυσό Φοίνικα.

Στο διαγωνιστικό πρόγραμμα συμμετέχει η «Η Μεγάλη Ομορφιά» του Πάολο Σορεντίνο. Είναι μια ιταλο-γαλλική παραγωγή με πρωταγωνιστές τους Τόνι Σερβίλιο, Κάρλο Βερντόνε, Σαμπρίνα Φερίλι και Κάρλο Μπουτσιρόζο. Πρόκειται για την ιστορία ενός συγγραφέα που γερνάει και αναπολεί τα παθιασμένα, γεμάτα περιπέτειες, νιάτα του. Η ταινία αποτελεί παράλληλα και ένα γοητευτικό πορτρέτο της σύγχρονης Ρώμης.

Ο Μεξικανός Αμάτ Εσκαλάντε ερευνά στο «Heli» πώς η αγάπη και οι οικογενειακοί δεσμοί μπορούν να προσφέρουν παρηγοριά, στην απελπισία που δημιουργεί το εμπόριο ναρκωτικών. Πρωταγωνιστούν οι Αρμάντο Εσπίτια, Λίντα Γκονζάλεζ και Χουάν Εδουάρδο Παλάσιος.

Ο Μπενίσιο Ντελ Τόρο και ο Ματιέ Αμαλρίκ πρωταγωνιστούν στο αγγλόφωνο ντεμπούτο του σπουδαίου γάλλου σκηνοθέτη Αρνώ Ντεπλεσέν, «Jimmy P.», που έχει ως υπότιτλο «Psychotherapy of a Plains Indian». Η υπόθεση της ταινίας στηρίζεται στην αληθινή φιλία ανάμεσα σε έναν ινδιάνο πρώην στρατιωτικό και έναν ανθρωπολόγο, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στο «Παρελθόν» του Ιρανού δημιουργού Ασγκάρ Φαραντί, βλέπουμε έναν Ιρανό, ο οποίος εγκαταλείπει τη γυναίκα και τα δύο παιδιά του για να γυρίσει στην πατρίδα του. Η γυναίκα του ξεκινά μια νέα ζωή, μια νέα σχέση, την οποία ο σύζυγος πρέπει να αντιμετωπίσει, όταν αυτή θα του ζητήσει διαζύγιο. Πρωταγωνιστούν οι Μπερενίς Μπεζό και Ταχάρ Ραχίμ.

Πηγή: Euronews

 

By