Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Κάτω τα επιτόκια καταθέσεων, πάνω των δανείων

ΤτΕ: Ανοίγει η «ψαλίδα»- στοιχεία Αυγούστου

bank

Υποχώρησαν τα επιτόκια καταθέσεων τον Αύγουστο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, το μέσο επιτόκιο όλων των κατηγοριών καταθέσεων μειώθηκε κατά 0,16% στο 2,10%. Ωστόσο, το αντίστοιχο μέσο επιτόκιο των χορηγήσεων τον ίδιο μήνα έμεινε ουσιαστικά αμετάβλητο, με αποτέλεσμα να διευρυνθεί το επιτοκιακό περιθώριο (διαφορά μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων- χορηγήσεων) κατά 0,15% και να διαμορφωθεί στο 3,44%.

Ειδικότερα, επιτόκιο καταθέσεων από νοικοκυριά με συμφωνημένη διάρκεια έως ένα έτος (το οποίο αντιστοιχεί περίπου στο επιτόκιο ταμιευτηρίου) μειώθηκε περαιτέρω κατά 0,19% και διαμορφώθηκε στο 3,29%.

Όσον αφορά στα δάνεια, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) διαμορφώθηκε στο 14,68%, τον Αύγουστο του 2013, από 14,64% τον προηγούμενο μήνα. Το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων καθορισμένης διάρκειας με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό μέχρι ένα έτος παρουσίασε άνοδο κατά 91 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 8,41%.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By