Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κένυα: Με τη συνδρομή ξένων υπηρεσιών η έρευνα για την επίθεση στο Ουέστγκεϊτ

 Στον απόηχο του μακελειού στο Ναϊρόμπι

Kenya

Η Κένυα διεξάγει εγκληματολογική έρευνα για την επίθεση στο εμπορικό κέντρο Ουέστγκεϊτ του Ναϊρόμπι με τη βοήθεια των ΗΠΑ, του Ισραήλ, της Βρετανίας και άλλων χωρών, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας.

«Έχουμε προχωρήσει στο επόμενο στάδιο», δήλωσε ο Τζόσεφ Όλε Λένκου, προσθέτοντας ότι υπηρεσίες από τη Γερμανία και τον Καναδά καθώς και η Ιντερπόλ βοηθούν στην έρευνα.

Ο Όλε Λένκου πρόσθεσε ότι δεν αναμένει να αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των νεκρών, που αυτή τη στιγμή ανέρχεται επίσημα στους 67, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο στα ερείπια του εμπορικού κέντρου αναμένεται να βρεθούν μόνο σοροί «τρομοκρατών» και όχι ομήρων.

Ο κενυάτης υπουργός σημείωσε εξάλλου ότι θα ερευνηθεί αν υπήρχαν γυναίκες μεταξύ των δραστών, όμως μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες δεν θα υπάρξουν πολλές πληροφορίες για το φύλο ή την εθνικότητά τους.

Στο μεταξύ, αμερικανοί αξιωματούχοι, τους οποίους επικαλείται η εφημερίδα Νew York Times, ισχυρίζονται ότι οι δράστες της επίθεσης είχαν καταστρώσει λεπτομερές σχέδιο και είχαν κρύψει από πριν όπλα στο εμπορικό κέντρο.

Η ομάδα των ισλαμιστών Σεμπάμπ —της οποίας φέρονται ότι ήταν μέλη και αγγλόφωνοι που στρατολογήθηκαν στις ΗΠΑ ή σε άλλες δυτικές χώρες— είχε εξετάσει τα σχέδια του εμπορικού κέντρου, μέχρι και το σύστημα εξαερισμού, και έκανε πρόβα στη Σομαλία την επίθεση επί εβδομάδες, σύμφωνα με τους Τάιμς της Νέας Υόρκης.

Όπως δήλωσαν οι αμερικανοί αξιωματούχοι, οι δράστες είχαν κρύψει στο Ουέστγκεϊτ ένα βαρύ πολυβόλο πριν την επίθεση. Στη συνέχεια το χρησιμοποίησαν για να απωθήσουν τις κενυατικές δυνάμεις.

«Είχαν συνεργούς στο εσωτερικό, είχαν υλικά στο σημείο», σημείωσε ένας αξιωματούχος τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα.

Κάποιοι από τους δράστες —που είχαν στην κατοχή τους όπλα παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιεί ο κενυατικός στρατός από τον οποίο μάλλον τα πήραν, σύμφωνα με αναλυτές— φέρεται να είχαν μαζί τους ρούχα για να αλλάξουν και να καταφέρουν να ξεφύγουν με το πλήθος των πολιτών που προσπαθούσε να γλιτώσει από την επίθεση, επισημαίνει η ίδια πηγή.

Εξάλλου, οι αναλύσεις DNA αναμένεται πλέον να επιτρέψουν να επιβεβαιωθεί αν κάποιοι από τους δράστες της επίθεσης στρατολογήθηκαν στις ΗΠΑ ή σε άλλες δυτικές χώρες.

Πηγή: ΑΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By