Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Κένυα: 22 θύματα από ενέδρα σε δυνάμεις ασφαλείας

«Αδιευκρίνιστος αριθμός ενόπλων» έστησε ενέδρα θανάτου σε αστυνομικούς

kenia2

Ενέδρα που στήθηκε κατά δυνάμεων ασφαλεία στο βόρειο τμήμα της Κένυας, είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους είκοσι άνθρωποι.

Εκ των θυμάτων οι είκοσι είναι αστυνομικοί και οι υπόλοιποι απλοί πολίτες. Ο προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για δύο νεκρούς πολίτες και οκτώ αστυνομικούς, ενώ 12 ακόμη αστυνομικοί αγνοούνταν.

Οι αστυνομικοί «που θεωρούνταν αγνοούμενοι είναι νεκροί», δήλωσε η πηγή αυτή, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Μασούντ Μούινγι εξήγησε χθες ότι «αδιευκρίνιστος αριθμός ενόπλων» έστησε ενέδρα στους αστυνομικούς που εκτελούσαν μια «αποστολή ασφαλείας» τη νύχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο.

Η επίθεση σημειώθηκε στη ζώνη του Καπέντο, σε μια φτωχή, άνυδρη περιοχή όπου οι επιδρομές και τα ξεκαθαρίσματα λογαριασμών μεταξύ αντιπάλων κοινοτήτων αποτελούν συχνό φαινόμενο. Πριν από δύο χρόνια περισσότεροι από 40 αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε μια άλλη επίθεση, 100 χιλιόμετρα βορειότερα. Οι αστυνομικοί σε εκείνη την περίπτωση καταδίωκαν ζωοκλέφτες.

Η έλλειψη υδάτινων πόρων και η κατανομή των βοσκότοπων οξύνουν τις εντάσεις μεταξύ των διάφορων κοινοτήτων στην περιοχή, όπου ζουν κυρίως νομάδες κτηνοτρόφοι, κυρίως από τις φυλές Πόκοτ και Τουρκάνα. Η ανασφάλεια ενισχύεται περαιτέρω εξαιτίας του ελλιπούς εξοπλισμού των δυνάμεων ασφαλείας καθώς και της ολοένα και μεγαλύτερης εξάπλωσης των όπλων, εξηγούν οι ειδικοί.

By