Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κέρι: Θα διαθέσουμε 212 εκατ. δολάρια για την ανοικοδόμηση της Γάζας

Ζητήθηκε η επιστροφή στις ειρηνευτικές συζητήσεις μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης

gaza

Οι ΗΠΑ θα διαθέσουν το ποσό των 212 εκατ. δολαριών για την ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας μετά τις μάχες μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

«Ο λαός της Γάζας χρειάζεται πράγματι απεγνωσμένα της βοήθεια μας, όχι αύριο, όχι την επόμενη εβδομάδα, αλλά τώρα», είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Αμερικής, Τζον Κέρι σε ομιλία του σε συνέδριο δωρητών υπέρ της Γάζας στο Κάιρο.

Ο Κέρι, που προσπαθεί να αναβιώσει τις παγωμένες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, έκανε έκκληση να επαναδεσμευτούν όλες οι πλευρές στην ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, υπογραμμίζοντας ότι είναι δυνατόν να επιτευχθεί μια βιώσιμη συμφωνία.

«Από αυτήν τη σύνοδο δεν πρέπει να προκύψουν μόνο χρήματα αλλά και η ανανεωμένη δέσμευση όλων να εργαστούν για την ειρήνη που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες όλων, των Ισραηλινών, των Παλαιστίνιων και όλων των λαών της περιοχής. Και σας υπόσχομαι την πλήρη δέσμευση του προέδρου (των ΗΠΑ) Μπαράκ Ομπάμα, εμού του ιδίου και των ΗΠΑ», τόνισε.

«Οτιδήποτε άλλο δεν θα είναι παρά ένα τσιρότο, όχι μια μακροπρόθεσμη λύση», επέμεινε ο Κέρι.

Ο τελευταίος γύρος των συνομιλιών υπό την αιγίδα των ΗΠΑ κατέρρευσε τον περασμένο Απρίλιο, μετά τις επιφυλάξεις που εξέφρασε το Ισραήλ για τη συμφωνία σχηματισμού μιας παλαιστινιακής κυβέρνησης εθνικής ενότητας στην οποία θα μετείχε και η Χαμάς και τις αντιρρήσεις των Παλαιστινίων για τους συνεχιζόμενους ισραηλινούς εποικισμούς.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι η Λωρίδα της Γάζας «παραμένει μια μπαρουταποθήκη».

«Οι κάτοικοί της έχουν απεγνωσμένα ανάγκη να δουν αποτελέσματα στην καθημερινότητά τους» από τις νέες υποσχέσεις της διεθνούς κοινότητας, σημείωσε ο Μπαν Γκι-μουν, υπενθυμίζοντας ότι η διεθνής κοινότητα είχε δεσμευτεί και το 2009 να βοηθήσει τη Γάζα.

«Υποσχεθήκαμε τη βοήθειά μας και καταφέραμε να την ανοικοδομήσουμε και σήμερα βρισκόμαστε και πάλι εδώ (…) ο κύκλος καταστροφής-ανοικοδόμησης συνεχίζεται, επιδεινώνεται» επισήμανε ο γγ.

By