Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Κίνδυνος αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη» προειδοποιεί το ΔΝΤ

«Σημαντικές δοκιμασίες για τις αναδυόμενες οικονομίες» βλέπει το Ταμείο

imf600_210114

Ο κίνδυνος για τα χρηματοπιστωτικά προβλήματα που «αναδύονται» στον αναπτυσσόμενο κόσμο είναι ιδιαίτερα σημαντικός, όπως σημειώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε σχετική έκθεση που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη.

Ενώ το ΔΝΤ διαπιστώνει επιτάχυνση ενός επιβλαβούς πληθωρισμού στις αναπτυσσόμενες χώρες, αναφέρει επίσης πως η Ευρώπη διατρέχει τον αντίθετο κίνδυνο, αυτόν του αποπληθωρισμού, στη φάση του οποίου οι τιμές υποχωρούν σε ένα σπιράλ που μπορεί να «καταπιεί» την κατανάλωση και την ανάπτυξη.

Οι προβλέψεις του Ταμείου για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας παραμένουν εν γένει οι ίδιες, αναφέρει στην έκθεση που προετοίμασε ενόψει της συνεδρίασης των ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών της ομάδα των G20 που θα λάβει χώρα αργότερα αυτή την εβδομάδα στην Αυστραλία.

Το ΔΝΤ «στόχευσε» απευθείας σε δύο αναπτυσσόμενες οικονομίες της G20 -την Ινδία και την Τουρκία.

Από όταν η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να επιβραδύνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, αρχής γενομένης τον Ιανουάριου, ξεκίνησε η φυγή των επενδυτικών κεφαλαίων από τα πάγια των αναδυόμενων αγορών. Στην «έξοδο» συνέβαλαν οι ανησυχίες για την ανάπτυξη της Κίνας και οι βελτιούμενες προοπτικές των ανεπτυγμένων κρατών. Τα πράγματα ηρέμησαν τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών έχουν ανακτήσει μέρος του χαμένου εδάφους.

Ενώ πολλές αναδυόμενες οικονομίες έχουν δεχτεί πλήγμα από την επενδυτική απαισιοδοξία, η Αργεντινή, η Τουρκία, η Ουκρανία και η Νότιος Αφρική δέχτηκαν πλήγμα από την επενδυτική αμφιβολία για την ικανότητα των αρχών να δώσουν λύση στο μίγμα πολιτικών και οικονομικών αναταραχών.

«Στο νομισματικό μέτωπο, οι οικονομίες όπου ο πληθωρισμός είναι ακόμη υψηλός ή όπου έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση η αξιοπιστία των πολιτικών, χρειάζεται να συνεχίσουν τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής εντός ενός ενισχυμένου δημοσιονομικού πλαισίου», τονίζει το ΔΝΤ.

Πηγή: capital.gr
By