Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Κίνδυνο για την Πορτογαλία διαβλέπει το ΔΝΤ

Το καμπανάκι του κινδύνου στη Λισαβόνα κρούει το ΔΝΤ για πιθανές αποκλίσεις από το πρόγραμμα λιτότητας

portugal 02

Οι αποκλίσεις εντός της κυβέρνησης στη Λισαβόνα, όπως και η διαφαινόμενη κόπωση λόγω των μέτρων λιτότητας και των μεταρρυθμίσεων, που αυξάνεται, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά φαινόμενα, αναφέρει το ΔΝΤ.

Ενδεχόμενη νέα απόρριψη των μέτρων λιτότητας που προωθεί η πορτογαλική κυβέρνηση από το συνταγματικό δικαστήριο θα έθετε σε κίνδυνο την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα στήριξης, προειδοποίησε σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ)
Σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, εάν σημαντικά δημοσιονομικά μέτρα κριθούν εκ νέου αντισυνταγματικά, η κυβέρνηση θα κληθεί να αναδιαμορφώσει το σχέδιο προϋπολογισμού της για να επιτύχει τον στόχο για το έλλειμμα, ο οποίος είναι να μειωθεί στο 4% του ΑΕΠ της Πορτογαλίας το 2014.

Το συνταγματικό δικαστήριο της Πορτογαλίας είχε ακυρώσει νωρίτερα φέτος μέτρα λιτότητας που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση, κρίνοντας αντισυνταγματική μία δέσμη μέτρων για την εξοικονόμηση περίπου 1,3 δισ. ευρώ.
Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, πιθανή απόρριψη των μέτρων από την πορτογαλική δικαιοσύνη θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την εμπιστοσύνη και τις επενδύσεις και να προκαλέσει νέα πολιτική αστάθεια. Επίσης, όπως υπενθύμισε το ΔΝΤ, η πολιτική κρίση του Ιουλίου, όταν η κυβέρνηση συνασπισμού της κεντροδεξιάς κινδύνεψε να πέσει, οδήγησε σε νέα αύξηση των επιτοκίων δανεισμού.

Οι αποκλίσεις εντός της κυβέρνησης στη Λισαβόνα, όπως και η διαφαινόμενη κόπωση λόγω των μέτρων λιτότητας και των μεταρρυθμίσεων, που αυξάνεται, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά φαινόμενα, αναφέρεται στην έκθεση. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η εκδήλωση νέων εντάσεων στην κυβέρνηση θα πρέπει να αποφευχθεί γιατί καθυστερεί την οικονομική ανάκαμψη και αυξάνει τους κινδύνους όσον αφορά στην προσπάθεια ολοκλήρωσης του μνημονίου δανεισμού της Πορτογαλίας.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By