Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Κίνητρα ΥΠΟΙΚ για λιγότερες προσαυξήσεις

eforia oura kise
© FOSPHOTOS Panayiotis Tzamaros

Μικρότερα έως και 80% τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις, για όσους έγκαιρα δηλώσουν στην εφορία λάθη ή τροποποιτική δήλωση εισοδήματος για χρήσεις του 2008 ή παλαιότερες, δίνει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή.

Παράλληλα, με σχετική διάταξη, ανοίγει ο δρόμος των άμεσων κατασχέσεων σε καταθέσεις, μισθούς ή συντάξεις, χωρίς να απαιτείται τελεσίδικη δικαστική απόφαση.

Συγκεκριμένα οι ειπρακτικές διαδικασίες που θα ακολοθηθούν είναι οι εξής:

  • Αποστολή ειδοποιητηρίων προς τους οφειλέτες (ταχυδρομικώς, με e-mail, sms κ.λπ.) με προθεσμία λίγων ημερών για την εξοφλήση ή να ρ’υθμιση των οφειλών τους.
  • Λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, σε κάθε περίπτωση μη προσέλευσης οφειλέτη.

‘Οπως αναφέρει το protothema.gr, τα μέτρα θα προβλέπουν κατασχέσεις εισοδημάτων ή άλλων ποσών που πρόκειται να εισπράξουν οι οφειλέτες από τρίτους. Σύμφωνα με την νομοθεσία, στις απαιτήσεις που μπορούν να κατάσχονται περιλαμβάνονται μισθοί, συντάξεις, επιδοτήσεις, ενοίκια και εισοδήματα που δικαιούται να εισπράξει ο οφειλέτης του Δημοσίου από τρίτα πρόσωπα.

Ειδικά για τους μισθούς και τις συντάξεις ο νόμος προβλέπει την κατάσχεσή τους μέχρι ποσοστού 25% επί του συνολικού μηνιαίου ποσού και μόνο εφόσον το ύψος του ποσού είναι μεγαλύτερο των 1.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση δε, το ποσό που απομένει μετά την κατάσχεση δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 1.000 ευρώ. [space size=»30″]

By