Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

«Καίγεται» το Κίεβο

Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση στο κέντρο του Κίεβου με τις συγκρούσεις διαδηλωτών-αστυνομίας να χαρακτηρίζονται από απίστευτη βία, με τους νεκρούς να ξεπερνούν τους δέκα

kiev792_180214

Στις φλόγες τυλίχτηκε η κατασκήνωση των διαδηλωτών στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου, καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας πραγματοποιούν έφοδο κατά των διαδηλωτών.

Στις βίαιες συγκρούσεις έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής τουλάχιστον 14 άτομα, οκτώ πολίτες και έξι αστυνομικοί, ανακοίνωσε η αστυνομία, λέγοντας ότι οι αστυνομικοί δέχθηκαν πυροβολισμούς. Το CNN μεταδίδει πληροφορίες για τουλάχιστον 15 νεκρούς. Εκατοντάδες οι τραυματίες. Πολλοί από αυτούς νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση και ένας έχασε το χέρι του προσπαθώντας να μαζέψει μια κροτίδα. Από την πλευρά των αστυνομικών υπάρχουν, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, 135 αστυνομικοί, οι 35 από τους οποίους σε κρίσιμη κατάσταση.

Πάνοπλες αστυνομικές δυνάμεις

Νέες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας σημειώθηκαν το απόγευμα της Τρίτης, μετά τη λήξη τελεσιγράφου από την κυβέρνηση προς τους διαδηλωτές να εγκαταλείψουν τους δρόμους του Κιέβου.

Υποστηριζόμενοι από τρία τεθωρακισμένα οχήματα εκτόξευσης νερού υπό πίεση, εκατοντάδες αστυνομικοί της διαβόητης μονάδας καταστολής Μπερκούτ, προωθούνται προς την πλατεία, προσπερνώντας τα οδοφράγματα που είχαν στήσει οι διαδηλωτές σε μια προσπάθεια να τους σταματήσουν.

Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης για να αναγκάσουν τους διαδηλωτές να υποχωρήσουν. Εκείνοι απάντησαν εκτοξεύοντας βόμβες μολότοφ, βεγγαλικά και κομμάτια από τις σπασμένες πέτρες του πεζοδρομίου. Πολλοί διαδηλωτές τραγουδούσαν τον εθνικό ύμνο.

Πολλές σκηνές από αυτές που είχαν στήσει οι διαδηλωτές εδώ και τρεις μήνες στην πλατεία κάηκαν. Οι συγκεντρωμένοι έβαλαν φωτιά σε σωρούς από λάστιχα και ξύλα στην είσοδο της πλατείας για να εμποδίσουν τους αστυνομικούς να τους προσεγγίσουν.

Οι αστυνομικοί νωρίτερα κάλεσαν με τηλεβόες τις γυναίκες και τα παιδιά να φύγουν από την περιοχή, προειδοποιώντας ότι θα ξεκινήσει μια «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» -όπως τη χαρακτήρισαν. Από πίσω τους, στη δεύτερη γραμμή, υπήρχαν άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας οπλισμένοι με Καλάσνικοφ. Ωστόσο, περίπου 25.000 διαδηλωτές παρέμεναν στην πλατεία Ανεξαρτησίας μετά τη λήξη του τελεσιγράφου.

Την ίδια ώρα, το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της Ουκρανίας μετέδιδε ότι οι αρχές θα περιορίσουν από τα μεσάνυχτα την κυκλοφορία των οχημάτων που κατευθύνονται στο Κίεβο.

«Για να αποτρέψουμε την κλιμάκωση της σύγκρουσης και για να μην έχουμε θύματα, ενημερώνουμε τους πολίτες της Ουκρανίας ότι οι μετακινήσεις προς το Κίεβο θα περιοριστούν από τα μεσάνυχτα» ανέφερε το πρακτορείο.

Από την πλευρά του, ο γενικός εισαγγελέας Βίκτορ Ψόνκα προειδοποίησε ότι θα επιβληθούν «οι πιο σκληρές ποινές» σε όσους πυροδότησαν και καθοδήγησαν τις βιαιότητες και κάλεσε τους ηγέτες της αντιπολίτευσης να αναλάβουν την ευθύνη αυτού που συμβαίνει.

Έκκληση αντιπολίτευσης προς τη Δύση

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Βιτάλι Κλίτσκο ζήτησε από τη Δύση να παρέμβει για να σταματήσει η βία. «Οι αρχές σκόπιμα προκάλεσαν προβοκάτσιες για να διαλύσουν τους διαδηλωτές διά της βίας» ανέφερε στην ανακοίνωσή του στην οποία κατηγορεί τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανούκοβιτς ότι έχει εξαπολύσει «πόλεμο ενάντια στον ίδιο του το λαό» και εξελίσσεται σε «αιματοβαμμένο πρόεδρο».

Ο Κλίτσκο υποστήριξε ότι η επέμβαση της αστυνομίας στην πλατεία Ανεξαρτησίας (Μαϊντάν) συνιστά «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» και κάλεσε τους ηγέτες των δημοκρατικών χωρών να μην παραμένουν απαθείς «ενώ ένας αιματοβαμμένος δικτάτορας δολοφονεί τον λαό του».

By