Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Καθημερινά πεθαίνουν 2 ή 3 άνθρωποι από τη γρίπη

Αυξάνεται ραγδαία ο αριθμός των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους από τη γρίπη, καθώς και τον ανθρώπων που εισάγονται στις ΜΕΘ των νοσοκομείων

ygeia600_251013

Δύο έως τρεις θανάτους λόγω γρίπης «μετράμε» καθημερινά στην Ελλάδα τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Μέχρι το πρωί της Τετάρτης είχαν χάσει τη ζωή τους 64 άνθρωποι. Να σημειωθεί ότι οι άνθρωποι αυτοί, αν και είχαν κάποιο υποκείμενο νόσημα, δεν είχαν εμβολιαστεί παρά τις συστάσεις των γιατρών.

Εν τω μεταξύ με γεωμετρική πρόοδο αυξάνεται ο αριθμός των ατόμων που εισάγονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας λόγω γρίπης. Από τις 10 το πρωί της Τετάρτης μέχρι και τις 2 το μεσημέρι, εισήχθησαν στην εντατική δέκα ασθενείς.

Οι ειδικοί επιστήμονες συστήνουν σε όλους όσοι εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης και ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, δηλαδή πάσχουν από νοσογόνο παχυσαρκία ή σοβαρό νόσημα, να συμβουλευτούν το γιατρό τους και να ξεκινήσουν άμεσα αντι-ιική αγωγή. Αντι-ιικά φάρμακα διατίθενται με ιατρική συνταγή από τα φαρμακεία των Νοσοκομείων.

Σημειώνεται ότι ο μέσος όρος ηλικίας των ατόμων που χάνουν τη ζωή τους από γρίπη είναι τα 57 έτη. Τα θύματα στην πλειοψηφία τους πάσχουν από νοσογόνο παχυσαρκία, διαβήτη, αναπνευστικά ή καρδιαγγειακά προβλήματα.

Όσοι έχουν συμπτώματα γρίπης να επισκεφθούν το γιατρό τους και να ξεκινήσουν άμεσα αντι-ιική θεραπεία, η οποία, όπως είπε ο υπουργός Υγείας, είναι στη διάθεση των πολιτών. Σημειώνεται ότι τα φαρμακεία των νοσοκομείων διαθέτουν αντι-ιικά φάρμακα.

emvolioA

Ανεπάρκεια εμβολίων για τη γρίπη καταγγέλλει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών

Με τους θανάτους από τη γρίπη να έχουν φθάσει τους 64, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών κατήγγειλε ότι φέτος έμεινε εκτεθειμένο το 40% του πληθυσμού υψηλού κινδύνου, που δεν κατάφερε να εμβολιαστεί. «Είναι τραγικό να πεθαίνουν άνθρωποι για ένα εμβόλιο των 6 ευρώ» τονίζουν οι γιατροί.

Σύμφωνα με τον ΙΣΑ, εκτεθειμένο έμεινε φέτος το 40% του πληθυσμού υψηλού κινδύνου που δεν κατάφερε να εμβολιαστεί, για τη φετινή εποχιακή γρίπη, καθώς, αρκετοί φαρμακοποιοί δήλωναν ότι οι ποσότητες των εμβολίων που έφτασαν στα χέρια τους ήταν πολύ μικρότερες από τις παραγγελίες τους και παράλληλα δεν εστάλησαν εμβόλια στις Μονάδες του ΕΟΠΥΥ.

«Το φαινόμενο έφτασε στο απροχώρητο αρχές Ιανουαρίου, όταν ξεκίνησε το κύμα επιδημίας στη χώρα μας και εμβόλια δεν υπήρχαν για να καλύψουν ούτε τα άτομα υψηλού κινδύνου», αναφέρει ο ΙΣΑ σημειώνοντας, ότι η διάρκεια κάλυψης του εμβολίου φτάνει τους τρεις μήνες, γεγονός που αύξησε κατακόρυφα τις ανάγκες της χώρας αρχές Ιανουαρίου, αφού ακόμη και αυτοί που είχαν εμβολιαστεί αρχές Οκτωβρίου, ήταν ακάλυπτοι.

Ο ΙΣΑ χαρακτηρίζει «εγκληματική» την έλλειψη εμβολιαστικής πολιτικής στην Ελλάδα, σχετικά με τη σοβαρότητα της πρόληψης από την εποχιακή γρίπη, με αποτέλεσμα το χαμηλό εμβολιαστικό status του πληθυσμού, και παράλληλα αναφέρεται και στη στρέβλωση των επιστημονικών δεδομένων από τους μη ειδικούς, που τρομοκράτησε τα προηγούμενα χρόνια τον πληθυσμό, με επιστημονικά αβάσιμες ανησυχίες «πιθανών επιπλοκών» του εμβολίου, αφήνοντας χιλιάδες πολίτες έκθετους στην πανδημία της γρίπης.

Παροτρύνει όλους τους γιατρούς- μέλη του να βρίσκονται σε διαδικασία επαγρύπνησης και να καθοδηγούν τους ασθενείς τους για τα μέτρα προφύλαξης και την κατάλληλη αντιική θεραπεία, ώστε να περιορίσουν όσο μπορούν τη μετάδοση του ιού στην κοινότητα.

Σε ανακοίνωσή του ο ΙΣΑ επισημαίνει ότι η προφύλαξη και η προστασία τόσο των ασθενών όσο και των υγιών πολιτών της χώρας πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο μέσα από μία Εθνική Στρατηγική Πρόληψης στοχευμένη και χωρίς αποκλίσεις, προσθέτοντας ότι ο αποτελεσματικότερος και ο οικονομικότερος τρόπος να κρατήσει το κράτος υγιείς τους πολίτες και να αποφύγει θανατηφόρες ασθένειες, είναι ο εμβολιασμός.

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις για τη γρίπη 

By