Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Καθοριστική σύσκεψη στο ΥΠΟΙΚ – Στο τραπέζι οι «τρελές» απαιτήσεις της τρόικας

 Η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να καταθέσει προϋπολογισμό χωρίς νέα μέτρα, αλλά διαρθρωτικές παρεμβάσεις

troika-ypoikBBΣκληρές είναι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, όπως επικοινωνούν από το υπουργείο Οικονομικών, με υψηλόβαθμο στέλεχος να προειδοποιεί ότι δεν θα ανεχτεί η ελληνική κοινωνία άλλο μέτρο. Μάλιστα, είναι αβέβαιο εάν θα έχει υπάρξει συμφωνία έως το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου.

Σήμερα, από τις 12 είναι σε εξέλιξη η  σύσκεψη του Γ. Στοιυρνάρα με την Τρόικα, με κεντρικά θέματα οι πλειστηριασμοί, με παρόντες στη συνάντηση τον υποδιοικητή της τράπεζας της Ελλάδας αλλά και τον υπουργό Δικαιοσύνης.  Η σημερινή συνάντηση πραγματοποιείται μια ημέρα πριν από την κατάθεση  του νέου προϋπολογισμού στη Βουλή, όπου στους κωδικούς θα πρέπει να περιλαμβάνεται ο τρόπος κάλυψης του δημοσιονομικού κενού για το 2014. Πάντως, η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να καταθέσει προϋπολογισμό χωρίς νέα μέτρα, αλλά διαρθρωτικές παρεμβάσεις.

«Η τρόικα μας πιέζει να υιοθετήσουμε πολιτικές τρελές» καταγγέλλει στον Guardian ανώνυμα ανώτατο στέλεχος της ελληνικής κυβέρνησης, την στιγμή που οι συνομιλίες με την τρόικα έχουν βρει σε ύφαλο εκ νέου, «πράγμα που έχουμε ξαναδεί στην Αθήνα» όπως τονίζει το άρθρο.  «Αν επιβάλλουμε ακόμη και μισό μέτρο παραπάνω θα γίνει επανάσταση. Είναι τυφλοί;» αναρωτιέται το ίδιο στέλεχος.

Τα ανοιχτά μέτωπα παραμένουν τα εξής:
● Δημοσιονομικό κενό 2014: Παραμένει χάσμα 1 δισ. ευρώ ανάμεσα στις εκτιμήσεις των δύο πλευρών. Η Αθήνα δεν δέχεται οριζόντιες περικοπές την ώρα που η Τρόικα ζητεί «μαχαίρι» σε κύριες συντάξεις των λεγόμενων «ευγενών ταμείων», σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ, και επίσης σε μισθούς και συντάξεις των στρατιωτικών.
● Φόρος ακινήτων: Η Τρόικα δεν πιστεύει ότι μπορεί να εισπράξει το κράτος 2,65 δισ. ευρώ από το νέο φόρο ακινήτων και ζητεί ισοδύναμα μέτρα 150 εκατ. ευρώ. Παράλληλα δεν δέχεται το «ψαλίδισμα» του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) για να καλυφθεί το κενό των 250 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το σχέδιο πριν από τις παρεμβάσεις των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που υπολογιζόταν ότι θα φέρει έσοδα 2,9 δισ. ευρώ, όσα δηλαδή απαιτεί η τρόικα από τα ακίνητα το 2014.
● Άρση πλειστηριασμών για α” κατοικία από 1.1.2014: Η συνάντηση της Δευτέρας με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, δεν οδήγησε σε συμφωνία. Το σχέδιο για περιορισμένη άρση των πλειστηριασμών ετοιμάζεται και θα κατατεθεί το Δεκέμβριο στη Βουλή και θα αφορά «έχοντες και κατέχοντες». Η Τρόικα φαίνεται να υπαναχωρεί από την πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών, ωστόσο, οι δύο πλευρές απέχουν ακόμη αρκετά.
● Αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών ΕΑΣ και ΕΛΒΟ: Παραμένει η διαφωνία με την Τρόικα να ζητεί λουκέτο και την κυβέρνηση αναδιάρθρωση εν λειτουργία.

Ε.Σ
(Visited 1 times, 1 visits today)
By