Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Και επισήμως πραγματικότητα ο TAP

Σήμερα στις 9:00 το πρωί από το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, αναμένεται να γίνει η επίσημη ανακοίνωση κατασκευής του αγωγού TAP (Trans Adriatic Pipeline).

Ο υπουργός Οικονομικών κατά την υπογραφή συμφωνίας φιλοξενούσας χώρας του TAP. fosphotos.com
Ο υπουργός Οικονομικών κατά την υπογραφή συμφωνίας φιλοξενούσας χώρας του TAP. fosphotos.com

Η επιλογή του αγωγού που θα διέρχεται του ελληνικού εδάφους έχει σχεδόν προεξοφληθεί έναντι του Tabucco West, καθώς μετά την αυστριακή εταιρεία OMV η οποία ανακοίνωσε ότι απορρίφθηκε η δεύτερη λύση από την κοινοπραξία εκμετάλλευσης του αζέρικου κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ, χτες και η βουλγαρική κυβέρνηση εξέφρασε την δυσφορία της για την επιλογή της κοινοπραξίας.

 Συνολικά 550 χιλιόμετρα του αγωγού έχει σχεδιαστεί να κατασκευαστούν στην Ελλάδα, 210 χιλιόμετρα στην Αλβανία, 105 χιλιόμετρα στο υποθαλάσσιο τμήμα στην Αδριατική Θάλασσα και 5 χιλιόμετρα στην Ιταλία. Αρχικά, ο αγωγός θα έχει μεταφορική ικανότητα 10 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως.
Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες απευθείας ξένες επενδύσεις στη χώρα, ύψους 1,5 δις. ευρώ η οποία θα δημιουργήσει 2.000 άμεσες και 10.000 έμμεσες θέσεις εργασίας, ενώ θα αυξήσει την επενδυτική εμπιστοσύνη άλλων εταιρειών.
(Visited 1 times, 1 visits today)
By