Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Και επιτέλους… tapering από τη Fed

Η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ προχώρησε στον περιβόητο περιορισμό

images

Κατά 10 δισ. δολάρια θα περιορίσει  (tapering) η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, όπως προκύπτει από τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της νομισματικής επιτροπής της τράπεζας.  Πλέον, το ποσό που διαθέτει η τράπεζα μηνιαίως θα είναι 75 δισ. δολάρια από 85 δισ. που ήταν μέχρι πρότινος.

Η ανακοίνωση ήταν κοντά στις προβλέψεις των αναλυτών, που θεωρούσαν αρκετά πιθανό τον περιορισμό του προγράμματος από τώρα. Το βασικό επιτόκιο παραμένει στο 0.25%. Ακόμα, τονίζεται πως θα διατηρήσει τα επιτόκια κοντά στο μηδέν για όσο καιρό η ανεργία θα παραμένει πάνω από το 6,5% και οι προοπτικές για τον πληθωρισμό κάτω από το 2,5%.

Σύμφωνα με τα πρακτικά, το tapering αποφασίστηκε με 9 ψήφους υπέρ και 1 κατά.

Οι αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες σημειώνουν άνοδο μετά από την απόφαση της τράπεζας, ενώ κέρδη γράφουν και οι τιμές του χρυσού και του πετρελαίου.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε, ο πρόεδρος της Fed, Μπεν Μπερνάνκι, τόνισε ότι «βλέπουμε κάποια σημάδια σταθεροποίησης της οικονομίας, αλλά η πλήρη ανάκαμψη της είναι αρκετά μακριά ακόμα».

Το πρόγραμμα της Fed είχε αρχίσει από το 2008 και με την έναρξη της κρίσης. Ο κ. Μπερνάνκι είχε δηλώσει στο παρελθόν πως μόλις υπάρχουν σημάδια σταθεροποίησης της ανάπτυξης στις ΗΠΑ, τότε θα η τράπεζα θα προβεί σε περιορισμό του προγράμματος, όπως και συνέβη σήμερα. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο αμερικανός τραπεζίτης, είναι πολύ πιθανό η Fed να προχωρήσει και σε περαιτέρω tapering, στις επόμενες συνεδριάσεις της.

Σχολιάζοντας την επόμενη διάδοχο, την μέχρι σήμερα α” αντιπρόεδρο Τζάνετ Γέλεν, ο κ. Μπερνάνκι δήλωσε πως «ζήτησα τη γνώμη της και υποστηρίζει πλήρως την κίνηση για περιορισμό του προγράμματος».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By