Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Και νέος συνεργάτης του Ολάντ με «αμαρτωλό» λογαριασμό

Στοιχεία φωτιά για τον κόσμο των offshore.

listaoffshoreΝέο σκάνδαλο κλονίζει την κυβέρνηση του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ, μετά τις αποκαλύψεις, ότι ο ο πρώην ταμίας του Σοσιαλιστικού κόμματος, Ζαν Ζακ Οζιέ, ήταν μέτοχος υπεράκτιων εταιρειών, στα νησιά Κέιμαν.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, όπως μεταδίδει το Euronews, από το Μαρόκο που βρίσκεται, διαβεβαίωσε πάντως, ότι δεν γνώριζε «τίποτα» για τις δραστηριότητες του συνεργάτη του. “ Δεν γνωρίζω τίποτα για αυτές τις δραστηριότητες και εάν δεν είναι σύνομες με το φορολογικό δίκαιο, θα ζητήσω από την κυβέρνηση να πράξει τα δέοντα”, τόνισε.

Ο ίδιος ο Οζιέ, παραδέχτηκε τις επενδύσεις του στους φορολογικούς παραδείσους, διευκρίνισε όμως, ότι δεν έχει προβεί σε καμία παράνομη πράξη. “Είμαι κατηγορηματικός ότι δεν έχω κάνει κάτι παράνομο. Δεν είχα ποτέ απευθείας προσωπική ανάμειξη με τα νησιά Κέιμαν και ούτε επωφελήθηκα φορολογικών ελαφρύνσεων από τις δραστηριότητες μου αυτές”, είπε.

Την ίδια ώρα, παγκόσμια πολιτική θύελλα προκαλεί η έρευνα της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων, που ρίχνους φώς, στο μυστικό κόσμο των οφσόρ. Το εγχείρημα έχει ως στόχο να αποκαλύψει τους πραγματικούς ιδιοκτήτες πίσω από τις υπεράκτιες εταιρείες.
O Michael Hudson, ένας από τους δημοσιογράφους που συμμετέχουν στην έρευνα είπε στο euronews: “ ‘Οταν υπάρχει έλλειψη διαφάνειας, όταν υπάρχουν αυτά τα περίπλοκα συστηματα που έχουν διαμορφωθεί, είναι εύκολο για εκείνους που θέλουν να παρανομήσουν να το κάνουν, όταν υπάρχει τόσο θωρακισμένη μυστικότητα.”

Ο όγκος των στοιχείων που θα δούν το φως της δημοσιότητας είναι 160 φορές μεγαλύτερος από εκείνον του σκανδάλου wikileaks , καθώς πρόκειται για 2.5 εκατομμύρια αρχεία, των τελευταίων 30 ετών.
Για την έρευνα αυτή, συνεργάστηκαν ενενήντα δημοσιογράφοι από 47 χώρες.

 

By